Małże po marynarsku
Gry kuchenne rozpieszczają nasze podniebienia. Tym razem owoce morza, małże po marynarsku
Blog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji.
Owoce morza wywołują trochę obaw i wizję przygotowania ich w domu wiele osób traktuje jako ogromne wyzwanie. A my dzisiaj zachęcamy właśnie do przyrządzenia garnka pełnego pachnących morzem, czosnkiem i pomidorami, jak kto woli, małży, muli lub omułek. To wcale nie jest trudne, ani pracochłonne danie, a kiedy podamy stół czarne, błyszczące skorupki, gwarantujemy, że wywołają entuzjastyczne pochwały, smakowite westchnięcia i dużo radości. Czy będą lepsze niż w Twojej ulubionej restauracji? Spróbuj i przekonaj się.
Małże po marynarsku
Składniki dla 3 głodnych osób
– 1 kg świeżych małży
– puszka pomidorów bez skórki
– 2 cytryny
– oliwa z oliwek, sól morska, świeżo mielony pieprz, chili
– kieliszek czerwonego lub białego wytrawnego wina
– 4-5 ząbków czosnku
– po pęczku bazylii i tymianku
– pszenne pieczywo do podania
Wykonanie
1. Myjemy małże w zimnej wodzie, szorując szczoteczką lub ostra gąbką ich skorupki. Tylko zamknięte są świeże, więc te otwarte bez żalu wyrzucamy. Całą operację staramy się przeprowadzić dość szybko i sprawnie.
Sos
2. Podgrzewamy w rondlu oliwę i wrzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku oraz chili, a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Jeśli są całe, nie ma problemu, wystarczy, że rozgnieciemy je łyżką. Doprowadzamy całość do zabulgotania.
3. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku. Gdyby sos wydał nam się naprawdę za gęsty, dodajemy odrobinę wody. Gotujemy całość przez chwilę i odstawiamy na razie na bok.
Małże
4. W głębokim garnku podsmażamy na oliwie pozostałe, rozgniecione ząbki czosnku i wsypujemy nasze małże na około 3 minuty. Ponieważ należy je przemieszać kilka razy, robimy to łyżką, albo potrząsając energicznie garnkiem. W tym drugim przypadku, niezbędna będzie pokrywka.
5. Wlewamy przygotowany wcześniej sos, wciskamy pół cytryny, dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 8 minut. Wszystkie muszle powinny się w tym czasie ładnie otworzyć.
6. Podajemy ze świeżą bagietką, pokrojonymi w cząstki cytrynami do wyciskania i miseczką wody do płukania palców.
Będzie pysznie.
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.