Tuesday, June 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Mała czarna, smak Italii

Mała czarna, smak Italii

Jakie błędy popełniamy podczas przyrządzania i spożywania kawy?

Kawa, nazywana inaczej czarnym złotem ma swoich zwolenników na całym świecie. Europejską kolebką kawy jest oczywiście Italia. Włoska kawa jest idealna: aksamitna, kremowa, jednocześnie wyrazista i zrównoważona. Żaden smak nie dominuje nad innym. Włosi to naród, który sztukę parzenia i picia kawy wyniósł na piedestał, celebrując każdy jej łyk. W Polsce powoli zaczynamy doceniać jej prawdziwe walory i stawiamy na wysoką jakość. Ciągle zdarza się nam jednak popełniać pewne błędy zarówno podczas jej przyrządzania, jak i spożycia. Jak wyglądają włoskie zwyczaje picia tego pobudzającego napoju? Podpowiedział nam serwis wloska-kawa.pl.

coffee

Prawidłowo zaparzona kawa potrafi być ucztą dla wszystkich zmysłów. / fot. fotolia.pl

Kawa – instrukcja obsługi

We Włoszech poranna kawa składa się z dwóch porcji – delikatnej ze sporą ilością spienionego ciepłego mleka czyli popularnego cappuccino oraz drugiej czarnej i mocnej wypitej w pośpiechu w drodze do pracy. Włosi nie jadają śniadań w takiej formie do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce, więc kawa z rogalikiem zastępuje im posiłek. Wedle włoskiej szkoły wszelkie odmiany kawy z mlekiem pija się wyłącznie do południa. Natomiast po południu zamawia się ich ulubione espresso. Regułą niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Nie wlewamy jej jednak bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy przed każdym łykiem kawy aby „wypłukać” usta z innych smaków i móc delektować się kawą. Pamiętajmy także, że nie mówi się ekspresso, co często czynią Polacy, tylko espresso. To niestety wciąż bardzo powszechny błąd.

Po czym poznać turystę? Między innymi po nieadekwatnym do pory dnia zamówieniu w barze kawowym lub błędnym nazewnictwie kawy. Pamiętajmy, że czarna duża kawa to albo podwójne espresso (espresso doppio) albo espresso z większą ilością wody czyli Americano (na Półwyspie Apenińskim nie znane jest coś takiego jak kawa czarna albo biała).

Sztuka serwowania

Filiżanki z gorącym napojem podajemy na tacy z lewej strony, natomiast puste na stole z prawej strony nakrycia. Ponadto, kawa zawsze pijana jest w małych porcjach i w niewielkich filiżankach wykonanych z grubej porcelany. Niedopuszczalne jest picie kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki – pamiętajmy, że służy ona jedynie do mieszania napoju.

Jednym z podstawowych błędów jest podawanie do kawy ciast z kremem. Ich słodki smak nie pozwala na rozkoszowanie się napojem, gdyż nie skupiamy się wystarczająco na jego głębokim smaku. Źle widziane jest maczanie ciasteczek w napoju. Co więc podać jako dodatek? Kawa najlepiej komponuje się z gorzką czekoladą lub korzennym herbatnikiem. Włoska kawa podawana jest zawsze w temperaturze optymalnej do jej natychmiastowego spożycia. W Polsce popełniamy błąd, katując ją wrzącym napojem.

Kawa z ziemi Włoskiej do Polski

Nie musicie w tym celu udawać się aż do słonecznej Italii – na stronie www.wloska-kawa.pl znajdziecie najwyższej jakości, niezwykle aromatyczną kawę, rady i wszelkie akcesoria potrzebne do jej zaparzania i serwowania w oryginalnym włoskim stylu. Oro Caffè, czyli inaczej złota kawa wyróżnia się nie tylko głębokim smakiem, ale także wieloletnią tradycją i doświadczeniem. Zaliczana jest do najbardziej cenionych na świecie mieszanek kawy. Na stronie zakupić można także profesjonalne akcesoria, urządzenia, oryginalne firmowe filiżanki oraz ciasteczka. Być może właśnie dzięki Oro Caffè w Twoim domu picie kawy stanie się wyjątkowym rytuałem, ponieważ prawidłowo zaparzona kawa potrafi być ucztą dla wszystkich zmysłów.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach