Friday, August 12, 2022
Home / PARTNER MK  / Makarony włoskie ‒ poznaj rodzaje i przepis na oryginalny włoski makaron

Makarony włoskie ‒ poznaj rodzaje i przepis na oryginalny włoski makaron

Poznawanie Włoch zacznij od kuchni

Makaron włoski

fot. Pixabay

Uwielbiasz kuchnię włoską? Cenisz sobie wyjątkowo aromatyczne potrawy przygotowane ze świeżych składników? Śródziemnomorskie specjały kuszą swoim smakiem i zapachem, dlatego nie bez powodu należą one do ulubionych dań milionów ludzi na całym świecie. Sezonowe warzywa, sery, wędliny, czy wybitny makaron włoski sprawiają, że ciężko im się oprzeć

Włochy na Twoim widelcu

Słoneczna Italia kojarzy się głównie z prawdziwym  makaronem włoskim. To kraj, w którym pasta jest obowiązkowym daniem, którego nie może zabraknąć na żadnym włoskim stole. Włosi wprost uwielbiają się nim zajadać i podobno ciężko im wytrzymać, chociażby kilka dni bez tego przysmaku. Czym zatem wyróżnia się włoska pasta? Produkowana jest z mieszanki pszenicy durum i wody. Do przygotowania świeżego makaronu dodaje się również mąkę z pszenicy typu 0, z kolei do wytwarzania suchego makaronu wykorzystuje się jedynie semolinę z pszenicy durum.

A jak wygląda idealna pasta prosto z Włoch? Ugotowana jest al dente i przede wszystkim nie topi się w sosie, który ma jedynie stanowić dodatek do makaronu włoskiego, a nie odwrotnie. Istnieje jeszcze jeden sekret najlepszych włoskich potraw ‒ makarony włoskie po ugotowaniu nie są opłukiwane zimną wodą, dlatego też idealnie łączą się z wszelkimi sosami i smakują tak doskonale.

 

Makaronową ucztę możesz mieć w swoim domu! Jak to możliwe? Zajrzyj do sklepu internetowego Schronisko Bukowina, gdzie znajdują się znakomitej jakości makarony włoskich producentów. Wszystkie produkty dostępne w sklepie online są oryginalne i importowane bezpośrednio z Włoch.

Makaron włoski - rodzaje

fot.Pixabay

Makaron włoski – najbardziej popularne gatunki pasty

Włochy są niezaprzeczalnie królestwem makaronów. To kraj, w którym istnieje około 300 odmian tego przysmaku! We Włoszech pasta nie jest traktowana jak główny posiłek, ale jak pierwsze danie, zamiennie z zupą. Makarony włoskie przybierają rozmaite kształty, a nawet barwy. W połączeniu z aromatycznym sosem tworzą perfekcyjne danie. A Ty ‒  jakie znasz rodzaje włoskich makaronów?

spaghetti

fot. materiał Partnera

Spaghetti to makaron włoski, którego zdecydowanie nie trzeba przedstawiać! Niewątpliwie jest on wszystkim znany. Od lat gości na stołach nie tylko Włochów, ale i Polaków. Swoim wyglądem przypomina sznurki, jest okrągły, długi i cienki. Najpopularniejsze danie z udziałem makaronu spaghetti to spaghetti bolognese z sosem pomidorowym i mięsem mielonym oraz słynna carbonara ‒ pasta serwowana z guanciale lub pancettą, jajkiem i serem grana padano.

 

Tagliatelle cieszy się mniejszą popularnością niż wspomniany wcześniej makaron, ale także nadaje on daniom wybornego smaku. Ma kształt wstążki i może być podawany na różne sposoby np. tagliatelle w sosie śmietanowo-koperkowym z łososiem lub z polędwicą i borowikami. Jak powstaje ten gatunek makaronu? Płat wyrobionego i rozwałkowanego ciasta przepuszczany jest przez specjalną maszynkę do makaronu lub wycina się go nożem.

Tagliatelle

fot. materiał Partnera

• Makaron penne to grube rurki ścinane po skosie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, sałatek, czy gulaszu. Puste rurki są w stanie pomieścić sporą ilość gęstego sosu. Idealnie komponuje się ze śmietanowym lub nieco lżejszym sosem z pomidorów z nutą chilli.

 

• Uznaniem w polskiej kuchni cieszy się kolejny  makaron włoski fusilli, nazywany potocznie świderkami. Najczęściej wykorzystuje się go do zup oraz sosów gulaszowych, ale tak naprawdę doskonale sprawdzi się w większości różnych potraw np. sałatek, czy dań głównych.

 

• Makaron pappardelle to coś pomiędzy tagliatelle a lasagną. Można porównać go do spłaszczonej wstążki, jest długi i płaski. Wyjątkowo smakuje z ciężkimi sosami lub gulaszem.

 

• Przysmakiem włoskiej kuchni jest lasagna. Do jej przygotowania używa się makaronu włoskiego o tej samej nazwie, co popularne danie. Jak wygląda makaron lasagna? Występuje on w postaci cienkich prostokątnych płatów i najczęściej znajduje zastosowanie głównie w mięsnych lub warzywnych zapiekankach.

 

• Włoskie słowo farfalla znaczy motyl. To właśnie od niego powstała nazwa makaronu, który w Polsce określany jest mianem kokardek. Makaron włoski farfalle doskonale sprawdzi się do zup, sałatek, sosów i zapiekanek.

Przepis na włoskie danie, czyli jak zrobić domowy makaron 

Podpowiemy Ci, jak w łatwy sposób przygotować prawdziwy, tradycyjny makaron włoski rodem z Italii!

 

Składniki:
• 200 g mąki typu 00
• 2 jajka
• szczypta soli

 

Wykonanie:
Z mąki usyp mały kopiec, a na jego środku zrób małe wgłębienie, do którego wbijesz jajka. W delikatny sposób wymieszaj je z mąką za pomocą widelca. Kiedy w cieście zaczną robić się grudki, to znak, że można zacząć wyrabiać je rękami, do momentu aż będzie sprężyste.
Jednolite i elastyczne ciasto umieść w woreczku i włóż do lodówki na około 30 minut. Spowoduje to, że zawarty w mące gluten zacznie pracować. Kolejnym krokiem jest rozwałkowywanie ciasta – należy zrobić to tak, aby przeszło przez maszynkę. Przepuść je kilka razy, by posiadało grubość około 1 mm.

 

W momencie, gdy ciasto będzie miało odpowiednią grubość, na maszynkę nałóż końcówkę do spaghetti lub tagliatelle i kolejny raz je przepuść. Powstałe nitki oprósz mąką i odłóż do suszenia przez około godzinę. Zwróć uwagę, aby makaron był dokładnie porozdzielany, w ten sposób zapobiegniesz sklejaniu się go podczas gotowania. Tak powstały makaron gotuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Wyśmienity domowy makaron będzie idealnie komponował się z sosem beszamelowym.

 

Dzięki makaronom przygotujesz pyszne danie zaledwie w kilka minut. Smakiem dań rodem ze słonecznej Italii możesz rozkoszować się w swoim domu. Śródziemnomorski klimat poczujesz dzięki oryginalnym włoskim produktom, które zachwycają najwyższą jakością. Wyśmienite włoskie artykuły spożywcze, w tym makarony, mąki, sery, wędliny i rozmaite słodkości czekają na Ciebie w sklepie online Schronisko Bukowina.

 

Zapraszamy na: https://schroniskobukowina.pl/produkty-wloskie

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ