Friday, November 26, 2021
Home / Kuchnia  / MakaronoweLOVE – czyli propozycje na kolację walentynkową

MakaronoweLOVE – czyli propozycje na kolację walentynkową

Pomysł na walentynową kolację. Podpowiadamy, co może znaleźć się na walentynkowym stole.

Wieczór walentynkowy w wytwornej restauracji to romantyczny sposób na spędzenie święta zakochanych. Bardziej ambitn przygotują kolację własnoręcznie. Oto dwie podpowiedzi, co może znaleźć się na walentynkowym stole.

spaghetii - rotator

Spaghetti z homarem to wytworny afrodyzjak| fot. Fotolia, materiały prasowe

Spaghetti z homarem

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
Homar (mrożony) – ok. 1kg
Czosnek – 1 ząbek
Pomidory z puszki wraz z sosem – ok. 400 g
Brandy – 20ml
Białe wytrawne wino – 50 ml
Świeże liście bazylii – pół szklanki
Oliwa – ok. 100ml
Curry – ½ łyżeczki
Sól, pieprz

Wykonanie:
Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół. Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso. Makaron gotujemy al dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Obracamy homara i ponownie dusimy przez 3 minuty.
Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.

Prosta makaronowa zapiekanka, przyrządzona według naszego przepisu, stanie się wykwintnym daniem walentynkowym |fot. Fotolia

Prosta makaronowa zapiekanka stanie się wykwintnym daniem walentynkowym | fot. Fotolia.pl

Makaronowa zapiekanka

Składniki:
Międzybrodzki Makaron rurki – 500 g
Tuńczyk w sosie własnym – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 1 słoik
Starty ser – 250g
Cebula czerwona – 2 szt.
Kukurydza w puszce – 1 szt.
Śmietana – 200ml
Jajko – 1 szt.
Natka pietruszki – 2 łyżki
Oliwa
Sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy  al dente. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.

(źródło: mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach