Monday, June 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Makaron z łososiem i pesto z bobu

Makaron z łososiem i pesto z bobu

Lato, w takim razie gotujemy sezonowo, rybka i do tego pesto z bobu, co Ty na to?

pesto z bobu

Pomysł na szybki obiad - makaron z zielonym pesto z bobu / fot. Gry Kuchenne

Gry_KuchenneJak jeść latem? Najlepiej sezonowo! Dlatego dzisiaj podrzucamy pomysł na prosty i szybki obiad, który absolutnie Was oczaruje. Pod warunkiem, że lubicie bób. Ale jak go nie lubić? Zielony, jędrny, niemal chrupki, o jedynym, niepowtarzalnym smaku. Pesto z bobu z dodatkiem bazylii i włoskich orzechów to jak się okazuje idealne połączenie. W towarzystwie soczystego, grillowanego łososia, gwarantujemy, że nie będziesz umiał mu się oprzeć. Spróbuj koniecznie

 

 

MAKARON Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I PESTO Z BOBU (Składniki na dwie porcje)

Pomysł na szybki obiad - makaron z zielonym pesto z bobu

Pomysł na szybki obiad – makaron z zielonym pesto z bobu / fot. Gry Kuchenne

– 400 g świeżego łososia

– 250 g bobu

– dwie garstki liści świeżej bazylii

– kilka sztuk włoskich orzechów

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz, ząbek czosnku

– tarty parmezan

– cytryna

– ulubiony makaron

Przygotowanie

1. Gotujemy bób w osolonej wodzie. Młody około 20 minut. Sprawdzamy w trakcie, żeby nie rozgotować. Ma być jędrny i pyszny.

2. Obieramy bób ze skórek i wrzucamy do blendera. Koniecznie odkładamy kilka sztuk na bok.

3. Dodajemy liście bazylii, 2/3 orzechów, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i miksujemy na w miarę gładką masę.

4. Dodajemy oliwę, parmezan i jeszcze chwilę blenderujemy. Nie oszczędzamy z oliwą. Pesto nie może być suche.

5. Umytego, obranego łososia nacieramy solą, pieprzem i grillujemy na patelni grillowej aż do usmażenia, obracając go w trakcie. Po usmażeniu skrapiamy cytryną.

6. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.

7. W garnku mieszamy makaron, dodawane łyżkami pesto i łososia porwanego na kawałki.

8. Podajemy posypane tartym parmezanem, z ukrytymi we wnętrzu orzechami w całości i połówkami obranego bobu.

Smacznego!

***

„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach