MAKARON Z BROKUŁAMI I OLIWKAMI
Dziś kuchnia śródziemnomorska, a więc zielona mieszanka temperamentu i zdrowego jedzenia, którego wielkim propagatorem jest Jamie Oliver
Dziś kuchnia śródziemnomorska, a więc zielona mieszanka temperamentu i zdrowego jedzenia, którego wielkim propagatorem jest Jamie Oliver
Składniki:
200 g makaronu
1 brokuł
2 płaskie łyżki kuminu
20 zielonych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag płatków migdałowych
3 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz
Do serwowania:
oliwa z oliwek extra vergine, mozzarella lub parmezan
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Brokuł pokroić na różyczki i gotować na parze około 6 minut (ma być lekko twardawy), a następnie oprószyć solą. Oliwki pokroić na plasterki, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę z czosnkiem, następnie wsypać kumin i podgrzewać mieszając około minuty. Dodać oliwki i migdały, chwilę podsmażać dodając łyżkę wody.
Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Makaron odcedzić i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Polać oliwą extra vergine, doprawić solą i pieprzem oraz serem.
SMACZNEGO!