Thursday, August 11, 2022
Home / Inne  / Magda Gessler w Krakowie

Magda Gessler w Krakowie

– Przychodzę do Krakowa z kolorem i wyzwaniem dobrego jedzenia – powiedziała Magda Gessler na otwarciu dwóch restauracji w Krakowie: Marcello i Wentzl

magda gessler

Magda Gessler na otwarciu restauracji Wentzl Magda Gessler i Marcello Magda Gessler

Przychodzę do Krakowa z kolorem i wyzwaniem dobrego jedzenia – powiedziała Magda Gessler na otwarciu dwóch restauracji w Krakowie: Marcello i Wentzl (28 marca 2012)

magda gessler

Magda Gessler na otwarciu restauracji Wentzl Magda Gessler i Marcello Magda Gessler, fot. Katarzyna Mucha/ Onet

Wentzl pod ręką Magdy Gessler zmienił się nie do poznania. Przede wszystkim nabrał koloru i radosnego przepychu. Wzrok przyciągają niezwykłe żyrandole w kształcie bażantów.

wentzl

Wentzl: żyrandole w kształcie bażantów, fot. materiały prasowe

Magda Gessler powtarzała w czasie spotkania wielokrotnie, że jej miłością jest południe, a „Galicja to kwintesencja najlepszej kuchni w Europie” Dlatego menu Wentzla będzie odzwierciedlało jej kulinarne zamiłowania. – Będzie raczej tłusto. Wrócimy do Galicji, Austro-Węgier, Tatarów. Będzie gęś, będzie kaczka faszerowana płatkami z róży, będzie baran.

wentzl

Wentzl: wnętrze restauracji zmieniło się, pojawiły się jedwabne zasłony, kolorowe kwiaty, ozdobne żyrandole, fot. materiały prasowe

Dziennikarzom, których zaprosiła na otwarcie zaserwowała na przystawkę trzy rodzaje tatara (z polędwicy, łososia i śledzia z miodem), potem nóżkę z gęsi z buraczkami, a na deser ogromny tort bezowy z płatkami róży. Przepyszne.

Zupełnie w innym klimacie utrzymana jest druga restauracja Marcello. Tu tradycyjne włoskie menu uzupełniają autorskie przepisy stworzone przez Magdę Gessler, takie jak np. biała pizza z rucolą, białymi grzybami, mozarellą, gruszką, serem Provolone i orzeszkami pini, polewana sosem z siekanymi funghi porcini, a także wyjątkowa pizza ze śliwką, sosem śliwkowym, boczkiem, kiełbasą krakowską i mozarellą.

restauracja marcello

Marcello Ristorante, fot. materiały prasowe

– Nie nastawiam się na turystów czy mieszkańców. Nastawiam się na ludzi, którzy maja apetyt – powiedziała Magda Gessler i dodała – Poziom kuchni w Krakowie jest dramatyczny. Dupa blada. Nie ma nawet dobrej włoskiej restauracji, bo nie ma mafii, a wiadomo, że jak jest mafia to jest kasa.

Prosto z otwarcia pobiegła na ulice Wiślną, gdzie w ramach swojego programu Kuchenne rewolucje naprawiała mieszcząca się tam tajską restaurację.

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Antyczek 6 czerwca, 2012

    Stylowe wnętrza u Wentzla naprawdę imponują, ciekawe połączenie antyków z nowoczesnym podejściem.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ