Saturday, April 17, 2021
Home / Inne  / Nowe Miejsca  / Tu rządzi Magda Gessler

Tu rządzi Magda Gessler

– Przychodzę do Krakowa z kolorem i wyzwaniem dobrego jedzenia – powiedziała Magda Gessler w Krakowie na otwarciu dwóch restauracji: Marcello i Wentzl (28 marca 2012)

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, na zdjęciu Magda Gessler, fot. Andrzej Politowicz

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, na zdjęciu Magda Gessler, fot. Andrzej Politowicz

– Przychodzę do Krakowa z kolorem i wyzwaniem dobrego jedzenia – powiedziała Magda Gessler w Krakowie na otwarciu dwóch restauracji: Marcello i Wentzl (28 marca 2012)

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, na zdjęciu Magda Gessler, fot. Andrzej Politowicz

Nowe restauracje Marty Gessler: Wentzl i Marcello przeszły istną metamorfozę, Kraków Rynek Główny 19, na zdjęciu Magda Gessler, fot. materiały prasowe

Pod ręką Magdy Gessler Wentzl zmienił się nie do poznania. Przede wszystkim nabrał koloru i radosnego przepychu. Wzrok przyciągają niezwykłe żyrandole w kształcie bażantów.

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, fot. Andrzej Politowicz

Nowe restauracje Marty Gessler: Wentzl i Marcello przeszły istną metamorfozę, Kraków Rynek Główny 19, fot. materiały prasowe

Magda Gessler powtarzała wielokrotnie w czasie spotkania, że jej miłością jest południe, a „Galicja to kwintesencja najlepszej kuchni w Europie” Dlatego menu Wentzla będzie odzwierciedlało jej kulinarne zamiłowania. – Będzie raczej tłusto. Wrócimy do Galicji, Austro-Węgier, Tatarów. Będzie gęś, będzie kaczka faszerowana płatkami z róży, będzie baran.

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, fot. Andrzej Politowicz

Nowe restauracje Marty Gessler: Wentzl i Marcello przeszły istną metamorfozę, Kraków Rynek Główny 19, fot. materiały prasowe

Dziennikarzom, których zaprosiła na otwarcie, zaserwowała na przystawkę trzy rodzaje tatara (z polędwicy, z łososia i ze śledzia z miodem), potem nóżkę z gęsi z buraczkami, a na deser ogromny tort bezowy z płatkami róży. Przepyszne.

Wentzl, Marcello, Kraków Rynek Głowny 19, fot. Andrzej Politowicz

Nowe restauracje Marty Gessler: Wentzl i Marcello przeszły istną metamorfozę, Kraków Rynek Główny 19, fot. materiały prasowe

Druga restauracja, Marcello, to zupełnie inny klimat. Tu tradycyjne włoskie menu uzupełniają autorskie przepisy Magdy Gessler, takie jak np. biała pizza z rucolą, białymi grzybami, mozarellą, gruszką, serem Provolone i orzeszkami pini, polewana sosem z siekanymi funghi porcini, czy wyjątkowa pizza ze śliwką, sosem śliwkowym, boczkiem, kiełbasą krakowską i mozarellą. Nie nastawiam się na turystów czy mieszkańców. Nastawiam się na ludzi, którzy mają apetyt – powiedziała Magda Geissler.

Wentzl, Marcello, Kraków, Rynek Główny 19

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach