Monday, December 9, 2024
Home / Kuchnia  / Łosoś w sosie śmietanowo-ziołowym

Łosoś w sosie śmietanowo-ziołowym

Jeżeli myślisz, że naprawdę dobre danie wymaga zawodowstwa w sztuce kulinarnej, sporych funduszy i czasu, to sprawdź nasz przepis na łososia!

losos w sosie smietanowo ziolowym

Łosoś w sosie śmietanowo-ziołowym: wykwintna propozycja dla leniwych

losos w sosie smietanowo ziolowym

Łosoś w sosie śmietanowo-ziołowym: wykwintna propozycja dla leniwych

Jeżeli myślisz, że naprawdę dobre danie wymaga zawodowstwa w sztuce kulinarnej, sporych funduszy i czasu, tym przepisem udowodnimy Ci, że jesteś w błędzie.

Potrawa ta jest lekka, aromatyczna, a sos bez dodatku mąki stanowi doskonałą alternatywę dla kalorycznej panierki. Sekret tkwi w gałce muszkatołowej i słoneczniku, które nadają wyrazisty smak, przywołując na myśl ciepłe, letnie dni spędzone nad morzem.

SKŁADNIKI:

  • 4 filety ryby morskiej (np. łosoś)
  • 1 ½  – 2 szklanek śmietany 18%
  • 2 cebule
  • łyżka ziół prowansalskich (lub dowolna mieszanka lubczyku, bazylii, majeranku etc.)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • słonecznik łuskany

Przygotowanie:
Umyć filety i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule posiekać (niezbyt drobno), zeszklić na oleju razem z ziarnami słonecznika i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać filety i zalać odrobiną wody (można dodać kostkę rosołową) i dusić ok. 15 min. Na samym końcu dodać śmietanę, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Podawać z chlebem lub makaronem tagliatelle.

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ