Łosoś w sosie śmietanowo-ziołowym
Jeżeli myślisz, że naprawdę dobre danie wymaga zawodowstwa w sztuce kulinarnej, sporych funduszy i czasu, to sprawdź nasz przepis na łososia!
Jeżeli myślisz, że naprawdę dobre danie wymaga zawodowstwa w sztuce kulinarnej, sporych funduszy i czasu, tym przepisem udowodnimy Ci, że jesteś w błędzie.
Potrawa ta jest lekka, aromatyczna, a sos bez dodatku mąki stanowi doskonałą alternatywę dla kalorycznej panierki. Sekret tkwi w gałce muszkatołowej i słoneczniku, które nadają wyrazisty smak, przywołując na myśl ciepłe, letnie dni spędzone nad morzem.
SKŁADNIKI:
- 4 filety ryby morskiej (np. łosoś)
- 1 ½ – 2 szklanek śmietany 18%
- 2 cebule
- łyżka ziół prowansalskich (lub dowolna mieszanka lubczyku, bazylii, majeranku etc.)
- 1-2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- słonecznik łuskany
Przygotowanie:
Umyć filety i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule posiekać (niezbyt drobno), zeszklić na oleju razem z ziarnami słonecznika i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać filety i zalać odrobiną wody (można dodać kostkę rosołową) i dusić ok. 15 min. Na samym końcu dodać śmietanę, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Podawać z chlebem lub makaronem tagliatelle.
Smacznego!