Przepis na libański zielony omlet według Kasi i Zosi Pilitowskich
Omlet na podwieczorek czy śniadanie?
Kasia i Zosia Pilitowskie to mama i córka – bliskie sobie kobiety, które wspólnymi siłami prowadzą bar śniadaniowy Ranny Ptaszek na krakowskim Kazimierzu. Przepis na libański zielony omlet pochodzi z książki Jajko, w której znajdziemy wiele innych receptur, wykorzystujących jajko w nieco mniej znany, ale z pewnością równie smaczny sposób
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy ekstra vergine
- pół dużej cebuli
- mały ząbek czosnku
- 1 mała cukinia (ok. 30 dag)
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- do smaku sól i pieprz
PRZEPIS:
Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 15 cm. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć na patelnię i usmaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż krótko, aby czosnek nie zbrązowiał. Przekrój cukinię wzdłuż na pół, pokrój na półplasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż razem, aż cukinia zmięknie. Jajka roztrzep w misce, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Znowu podgrzej patelnię z cukinią i cebulą, dodaj masę jajeczną i przykryj. Smaż omlet na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Za pomocą talerza o większej średnicy przerzuć omlet na drugą stronę i jeszcze kilkanaście sekund podgrzewaj. Świetnie smakuje gorący, z hummusem lub gęstym jogurtem.
Przepis pochodzi z książki Jajko wydawnictwa Buchmann.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy mama i córka dobrze dogadują się w kuchni, czy może „jajko mądrzejsze jest od kury”, przeczytaj wywiad.