Letnie ciasto z owocami
Gotowi na ciaaaasto lata? No jasne. Gry kuchenne proponują nie za słodkie, a do tego nie bardzo czasochłonne letnie ciasto z owocami
Gotowi na ciaaaasto lata? Przed Wami wilgotny, czekoladowy spód, warstwa kremu z serka mascarpone i orzeźwiający koktajl owocowy. Wszystko razem w idealnej formie, która mimo skojarzeń absolutnie nie smakuje jak tort (to dla tych wszystkich, którzy tortów nie lubią). Ciasto nie jest za słodkie, do tego mało pracochłonne i po prostu absolutnie musicie je upiec. Wygląda obłędnie, smakuje wybitnie. Czekolada, mascarpone, truskawki! No jak mogłoby być inaczej. Zresztą, przekonajcie się sami.
LETNIE CIASTO Z OWOCAMI
Składniki
– Ciasto czekoladowe
– 200 g gorzkiej czekolady
– 130 ml oleju
– 150 ml mleka
– 220g cukru (najlepiej brązowego)
– Kilka kropel olejku waniliowego do pieczenia
– 150 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– Krem
– 200 g serka mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki (30%)
– Kilka łyżek cukru pudru
– Owoce
– Duża garść truskawek, czereśni, jagód i wszystkich owoców na jakie tylko mamy ochotę (umyte i osuszone)
Przygotowanie
1. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. (Będą potrzebne dwa rondelki – jeden wypełniamy wodą i stawiamy na ogniu/płycie, a drugi pusty na nim. Do tego na górze wkładamy połamaną na kostki czekoladę i w ten sposób, od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy ją do stanu płynnego.)
2. Zdejmujemy czekoladę z pieca, dolewamy olej, mleko, olejek waniliowy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem.
4. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę.
5. Pora na wielkie połączenie. Do masy z jajek dolewamy czekoladę, następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy wszystko razem na gładko.
6. Pieczemy w okrągłej formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak, już teraz. Zajmie nam to 50 minut w 170 stopniach, po których sprawdzamy wbijając patyczek, czy nic się do niego nie klei. Jeżeli jest czysty, ciasto upieczone i możemy wyciągnąć je z piekarnika.
7. W między czasie przygotowujemy krem ubijając mikserem mascarpone, śmietankę i cukier. Zajmie nam to dokładnie jakieś 3 minuty.
8. Z góry ostudzonego ciasta wybieramy (palcami lub łyżką) cienką, wierzchnią warstwę. Posłuży nam do obsypania całości.
9. Nakładamy krem, dodajemy tyle owoców ile się zmieści i obsypujemy okruszkami ciasta. Przechowujemy w lodówce, jeżeli w ogóle coś zostanie.
Ależ piękne! Ależ pyszne!
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.