Monday, November 11, 2024
Home / Kuchnia  / Wiosna w kuchni

Wiosna w kuchni

Oto cztery wyjątkowe dania z odrobiną zieleni, które oszczędzą ci czasu spędzonego w kuchni i ograniczą liczbę spożytych kalorii.

Oto cztery wyjątkowe dania z odrobiną zieleni, które oszczędzą ci czasu spędzonego w kuchni (szkoda go, gdy świeci słońce) i ograniczą liczbę spożytych kalorii. Lekkie, zdrowe i pyszne jedzenie to najlepszy przepis na udaną wiosnę.

przepisy: Paweł Łukasik, zdjęcia: Grzegorz Targosz, Gotowanie z Pasją
wszystkie przepisy podajemy na 4 porcje

Zielony krem z groszku i korzenia pietruszki

_MG_4285_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
450 g zielonego groszku, 2 korzenie pietruszki, 2 marchewki, ćwiartka korzenia selera, 1 por, 1 cebula, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka czarnego sezamu, kilka listków bazylii, sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać pietruszkę, marchewki oraz seler. Odciąć białą część pora i umyć ją. Obrać cebulę i przypalić na rozgrzanej suchej patelni. Warzywa zalać 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Z bulionu odcedzić warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, dodać zielony groszek i gotować dalsze 15 min. Wyjąć kilka łyżek zielonego groszku do dekoracji, dodać do bulionu ugotowaną pietruszkę i zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Udekorować zupę groszkiem pozostawionym do dekoracji, listkiem bazylii oraz szczyptą czarnego sezamu.

Spaghetti razowe ze szpinakiem i orzechami laskowymi

_MG_4300_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
500 g razowego spaghetti, 200 g sera gorgonzola, 4 łyżki orzechów laskowych, 250 g szpinaku, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i uprażyć orzechy laskowe, ostudzić je, a następnie posiekać. Umyć szpinak i osuszyć. Obrać czosnek i posiekać w plasterki. Rozgrzać masło i przesmażyć czosnek ze szpinakiem, dodając odrobinę soli. Posolić i zagotować wodę, gotować makaron tyle minut, ile podano na opakowaniu, a następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2 min. Potem odcedzić, zostawiając w makaronie łyżkę lub dwie wody. Dodać do makaronu usmażony szpinak z czosnkiem i wymieszać. Układać na talerzu, posypać porwanym serem i orzechami.

Zielone naleśniki z kaszą gryczaną i szparagami

_MG_4295_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
na kaszę na sypko: 1½ szklanki prażonej kaszy gryczanej, 2½ szklanki wody, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki soli; na naleśniki: 100 g szpinaku, pęczek świeżej bazylii, szklanka mleka, szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1½ łyżki oleju; na farsz: 2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko, pęczek zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą oraz masłem i dodać kaszę. Zamieszać gotującą się kaszę i gotować, aż wchłonie prawie całą wodę. Zdjąć z ognia, przykryć naczynie i odstawić kaszę jeszcze na co najmniej 30 min, aby wchłonęła resztę płynu.
Umyć szpinak i bazylię (zostawić kilka listków do dekoracji), osuszyć i zmiksować z odrobiną wody, a następnie uzupełnić mlekiem do objętości 2 szklanek. Wymieszać z jajkami, 1 łyżką oliwy i szczyptą soli. Dodać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać resztę oliwy i smażyć naleśniki ok. minuty na każdej stronie.
Czosnek obrać i posiekać w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Umyć szparagi, osuszyć i usunąć ok. 1/3 stwardniałej końcówki, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Rozgrzać masło i przesmażyć na złoto czosnek z cebulą. Dodać szparagi i chwilę smażyć, potem dodać kaszę i wszystko podgrzewać kilka minut. Nakładać gotowy farsz do naleśników. Posypać je świeżą bazylią.

Kakaowa kasza manna w posypce z pistacji, rodzynków i pestek dyni

_MG_4312_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
600 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru muscovado, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki miodu, łyżka rodzynków, łyżka pestek dyni, 2 łyżki pistacji, szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Wlać do garnka mleko i dodać kaszę, kakao oraz oba rodzaje cukru (tylko 3 łyżki muscovado, reszta przyda się później), a następnie podgrzewać przez kilka minut, stale mieszając, aż kasza zgęstnieje. Przelać kaszę do pucharków (np. lodowych) i po ostudzeniu wstawić do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Rozgrzać na patelni miód ze szczyptą pieprzu oraz łyżką cukru muscovado. Obrać i posiekać pistacje, wymieszać z rodzynkami i pestkami dyni. Dodać do nich podgrzany miód z pieprzem i wymieszać. Pucharki wyjąć z lodówki, na każdy nałożyć przygotowaną posypkę i podawać.

Gotowanie z Pasją już od ponad roku gotuje w „Mieście Kobiet”. A w każdą sobotę w radiu KRK FM na 102,4 FM chłopaki toczą kulinarne pogaduchy w audycji „Na wolnym ogniu”. www.gotowaniezpasja.pl

materiał pochodzi z nr 2/2015

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ