Saturday, April 10, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Wiosna w kuchni

Wiosna w kuchni

Oto cztery wyjątkowe dania z odrobiną zieleni, które oszczędzą ci czasu spędzonego w kuchni i ograniczą liczbę spożytych kalorii.

Oto cztery wyjątkowe dania z odrobiną zieleni, które oszczędzą ci czasu spędzonego w kuchni (szkoda go, gdy świeci słońce) i ograniczą liczbę spożytych kalorii. Lekkie, zdrowe i pyszne jedzenie to najlepszy przepis na udaną wiosnę.

przepisy: Paweł Łukasik, zdjęcia: Grzegorz Targosz, Gotowanie z Pasją
wszystkie przepisy podajemy na 4 porcje

Zielony krem z groszku i korzenia pietruszki

_MG_4285_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
450 g zielonego groszku, 2 korzenie pietruszki, 2 marchewki, ćwiartka korzenia selera, 1 por, 1 cebula, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka czarnego sezamu, kilka listków bazylii, sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać pietruszkę, marchewki oraz seler. Odciąć białą część pora i umyć ją. Obrać cebulę i przypalić na rozgrzanej suchej patelni. Warzywa zalać 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Z bulionu odcedzić warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, dodać zielony groszek i gotować dalsze 15 min. Wyjąć kilka łyżek zielonego groszku do dekoracji, dodać do bulionu ugotowaną pietruszkę i zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Udekorować zupę groszkiem pozostawionym do dekoracji, listkiem bazylii oraz szczyptą czarnego sezamu.

Spaghetti razowe ze szpinakiem i orzechami laskowymi

_MG_4300_mk

fot. Grzegorz Targosz

Składniki:
500 g razowego spaghetti, 200 g sera gorgonzola, 4 łyżki orzechów laskowych, 250 g szpinaku, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i uprażyć orzechy laskowe, ostudzić je, a następnie posiekać. Umyć szpinak i osuszyć. Obrać czosnek i posiekać w plasterki. Rozgrzać masło i przesmażyć czosnek ze szpinakiem, dodając odrobinę soli. Posolić i zagotować wodę, gotować makaron tyle minut, ile podano na opakowaniu, a następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2 min. Potem odcedzić, zostawiając w makaronie łyżkę lub dwie wody. Dodać do makaronu usmażony szpinak z czosnkiem i wymieszać. Układać na talerzu, posypać porwanym serem i orzechami.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach