Kiedy za oknem jesień, w kuchni nadal można zatrzymać trochę lata. Sposobem na to jest niewątpliwie kuchnia włoska pełna świeżych, soczystych warzy i aromatycznych, pobudzających zmysły ziół. A jeśli Italia to makarony, na czele z ich królową – lasagne.
lasagne – królowa makaronów
Składniki na sos do lasagne:
40 dag. mięsa mielonego
30 dag. pieczarek
1 kg. pomidorów
2 żółte papryki
1 mała cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
szklanka bulionu
łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
Szklanka mleka
Łyżka masła
Łyżka mąki
Żółtko
Garść startego sera żółtego
Pozostałe składniki:
Opakowanie makaronu lasagne
40 dag. startego sera żółtego
5 dag. parmezanu
pomidor
Przygotowanie:
Sos:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy razem z pokrojoną na kawałki papryką i cukinią.
W tym czasie w innym naczyniu, na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i całość dalej podsmażamy.
Po dokładnym usmażeniu mięsa dodajemy do niego wcześniej pokrojone w plasterki i uduszone na maśle pieczarki oraz pomidor z papryką i cukinią, które też już się udusiły.
Przygotowujemy bulion, do którego dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, wyciskamy czosnek a następnie całość wlewamy do sosu.
Beszamel:
Na patelni, na wolnym ogniu, rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy łyżkę mąki cały czas mieszając, aby całość nie ścięła się. Kiedy dobrze rozetrzemy masę dolewamy mleko, nadal mieszając i czekając, aż sos przyjmie „budyniową” postać. Wtedy dodajemy wcześniej roztrzepane z odrobiną mleka żółtko. Do całości dodajemy garść startego sera, doprawiamy solą i pieprzem.
Lasagne:
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pierwszą warstwę makaronu (surowego) – tak, aby przykrył całe dno, na niego nakładamy 1/3 przygotowanego sosu i posypujemy startym serem żółtym. Następnie ponownie rozkładamy makaron, sos i ser i tak jeszcze raz. Na trzeciej warstwie układamy ponownie makaron a na nim tym razem sos beszamelowy i plastry pomidora. Całość posypujemy parmezanem.
Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni, nastawionego na termoobieg piekarnika na 35 minut.
Najlepiej smakuje z lampką czerwonego, pół-wytrawnego wina