Tuesday, December 3, 2024
Home / Kuchnia  / Ladoo indyjskie łakocie na Święta

Ladoo indyjskie łakocie na Święta

Klaudyna Hebda , autorka bloga Ziołowy zakątek www.ziolowyzakatek.com.pl podzieliła się z nami przepisem na indyjskie łakocie na Święta – ladoo.

Indyjskie łakocie na Święta – ladoo

Indyjskie łakocie na Święta – ladoo / fot. Ziołowy Zakątek

Klaudyna Hebda , autorka bloga Ziołowy zakątek www.ziolowyzakatek.com.pl podzieliła się z nami przepisem na indyjskie łakocie na Święta – ladoo.

 

Indyjskie łakocie na Święta – ladoo

Indyjskie łakocie na Święta – ladoo / fot. Ziołowy Zakątek

Składniki na około 25 sztuk:

– 40 dag ulubionych bakalii (np. suszone figi, daktyle, żurawina, śliwki),

– 1/2 szklanki orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni,

– 4-5 łyżek wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni na złoty kolor,

– około 3 łyżki kaszy jaglanej podprażonej na suchej patelni,

– 1/2 łyżeczki zmielonego lub świeżo utłuczonego w moździerzu kardamonu + trochę do posypania,

– 4 łyżki stopionego klarowanego masła glee (można zastąpić zwykłym) + masło do smarowania blendera.

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki pojedynczo praż na patelni przez ok. 3 min., aż zaczną zmieniać kolor i wydadzą z siebie orzechowy aromat. Uważaj, by nie przypalić składników! Bakalie dość grubo posiekaj. Jeśli używasz blendera natłuść masłem dzbanek, wrzuć bakalie do blendera i siekaj (używaj do tego ruchów pulsacyjnych, wystarczy ok. 20 razy nacisnąć przycisk siekania na krótki czas). Jeśli nie masz blendera, drobno posiekaj nożem – klingę noża też można posmarować masłem – bakalie nie będą się przyklejać tak bardzo. Bakalie będą drobno posiekane, jeśli były świeże, zbiją się w masę. Orzechy siekaj, sprawdzając czy nie ma w nich kawałków łupinek. Do masy bakaliowej dodaj orzechy, prażony kokos, kaszę i kardamon. Wlej roztopione masło i formuj rękami masę. Jeśli nie będzie się łączyć, dodaj więcej masła. Z masy delikatnie uformuj kuleczki – będą dość kruche, ale potem staną się twardsze. Możesz posypać wierzch kardamonem lub świeżo startą gałką muszkatołową. Przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej (do 2 tygodni).

Autorka o sobie:

Interesuję się fotografią kulinarną, socjologią jedzenia, szeroko pojętym zastosowaniem ziół. Robię sery, uczęszczam na studia zielarskie i pochłaniam wszystkie książki w zasięgu. Polecam bardzo pyszne, bakaliowe słodkości, wywodzące się z kuchni indyjskiej. Proste w przygotowaniu i rozpływające się w ustach – świetnie się przechowują (o ile w pobliżu nie ma łasuchów) i można je z powodzeniem przygotować kilka dni wcześniej.

Zapraszamy: www.ziolowyzakatek.com.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ