Wednesday, September 11, 2024
Home / Kuchnia  / Kurczak w ananasie

Kurczak w ananasie

A

ananas nadziewany kurczakiem

Słodko-kwaśna propozycja na danie dla dwojga!

ananas nadziewany kurczakiem

Słodko-kwaśna propozycja na danie dla dwojga!

A…na…nas robi wrażenie: ananas faszerowany kurczakiem lub jak kto woli – kurczak w ananasie!

 

Składniki:

1 ananas
2 piersi z kurczaka
1.5 szklanki ryżu
1 cebula
1 papryka czerwona lub żółta (może być marynowana)
4 łyżki kukurydzy konserwowej
Fix Knorr Soczysty kurczak w ziołach i czosnku
Fix Knorr do potraw chińskich
szczypta imbiru

Kroimy filet z kurczaka w kostkę i przyrządzamy z Fixem wg. przepisu na opakowaniu.
Gotujemy ryż na sypko.
Ananasa przekrawamy na połowę, wycinamy mu twarde serce, wydrążamy łyżeczką, wrzucając miąższ do miseczki. Z ananasa ma powstać „łódeczka” do faszerowania.
Na głębokiej patelni podsmażamy lekko cebulę, do zeszklenia. Paprykę surową kroimy w drobną kostkę, (marynowaną po prostu wrzucamy) dodajemy do cebuli na patelni. Dodajemy miąższ ananasa razem z sokiem. Mieszamy. Dodajemy Fix Knorr do chińskich potraw rozpuszczony w zimnej wodzie. Pozostawiamy na ogniu do zagotowania, dodajemy imbir. Dodajemy ryż oraz kurczaka. Mieszamy i faszerujemy wydrążonego ananasa. Przed podaniem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.

Tekst nadesłany przez Dominikę na konkurs „Przepis na miłość”

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ