Kurczak curry z gruszkami
Orientalny aromat indyjskiej kuchni w połączeniu z rodzimym smakiem owoców jesieni - dziś polecamy kurczaka curry z gruszkami
Orientalny aromat indyjskiej kuchni w połączeniu z rodzimym smakiem owoców jesieni – dziś polecamy kurczaka curry z gruszkami
Składniki (na dwie osoby):
Podwójna pierś z kurczaka
Dwie torebki ryżu parboiled
4 duże twarde gruszki
10 dag migdałów w płatkach
2 łyżki curry
40 dag jogurtu naturalnego
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną w woku lub dużej patelni oliwę. Obsmażać przez chwilę, dodać curry.
W międzyczasie ugotować ryż i uprażyć migdały na suchej patelni.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka razem z uprażonymi migdałami i ryżem, wymieszać.
Na sam koniec dodać jogurt i podgrzewać przez ok. pół minuty (nie dłużej, aby jogurt się nie rozwodnił). Można dodać mniej lub więcej jogurtu w zależności od tego czy chce się wzmocnić lub złagodzić smak curry.