
Orientalna kuchia na szybko to nie tylko ekspressowe zupki chińskie / fot. materiały prasowe
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego schabowego, kotletów mielonych czy gołąbków? Choć kuchnia polska ma swój urok i każdy, kto urodził się w kraju nad Wisłą patrzy na nią z sentymentem, to nie jedyna opcja, jaka stoi przed Tobą. Masz ochotę na odmianę? Poszukaj inspiracji, przekraczając granice – i te dosłowne, i te związane z paletą smaków.
Poznaj nowe przyprawy, kompozycje składników kulinarnych i odkryj, wspólnie z najbliższymi, nowy wymiar przyjemności z jedzenia. A jeśli myślisz, że przygotowanie dań kuchni azjatyckiej czy włoskiej to „wyższa szkoła jazdy” – oto kilka tricków, które sprawią, że gotowanie stanie się przyjemnością. Nawet, jeśli na przygotowanie obiadu masz kilkadziesiąt minut – możesz wyczarować naprawdę magiczne danie, które przeniesie wszystkich domowników w świat Orientu czy na południe słonecznych Włoch.
Proste przepisy dla całej rodziny
Chcesz rozpocząć eksperymenty kulinarne ze smakami świata? Zacznij od czegoś naprawdę prostego. Kuchnia włoska: spaghetti aglio olio, czyli… spaghetti z oliwą i czosnkiem. Dosłownie cztery składniki: makaron spaghetti ugotowany al dente w lekko posolonej wodzie, a do tego pokrojony w kostkę i lekko podsmażony na oliwie czosnek. Wystarczy wymieszać, posypać parmezanem i odrobiną siekanej pietruszki. Szybko i inaczej niż na co dzień!
A co z kuchnią Orientu? Też można szybko, a jakże! W najprostszej wersji – wystarczy, że sięgniesz po warzywa: np.: marchewkę, cebulę, paprykę, seler naciowy, pokroisz je w drobne słupki i podsmażysz je na dużym ogniu, doprawiając sosem sojowym, szczyptą kolendry i – jeśli lubisz jeść pikantnie – Chili. Następnie zmieszasz z wcześniej ugotowanym ryżem basmati bądź jaśminowym i… gotowe. „Mięsożerni” mogą do tego przepisu dodać również podsmażonego kurczaka czy polędwiczkę wieprzową, przyprawione na orientalny sposób (np. curry).
Światowa kuchnia jeszcze prościej? Da się!
I wcale nie chodzi o sięganie po tak zwane „zupki chińskie”. Ale dużą pomocą i inspiracją mogą stać się mrożone dania gotowe. Sięgając po te z najwyższej półki, możesz skrócić czas przygotowania obiadu czy kolacji w „światowej” wersji, jednocześnie mając pewność, że potrawa jest odpowiednio doprawiona. Dobrym przykładem są tu choćby warzywa na patelnię z przyprawą orientalną od Hortex. Sięgając po tego typu gotowe mieszanki, nie musisz samodzielnie siekać marchewek czy papryki, a gdy przyprawisz je mixem ziół i przypraw korzennych z dołączonej saszetki, uzyskasz oryginalny, azjatycki smak. Dodatkowo nie musisz głowić się nad proporcjami kolendry, trawy cytrynowej, kuminu czy chilli.
A to nie koniec – pośród mrożonek, które ułatwią odbycie kulinarnej przygody poza granice Polski znajdziesz również makarony na patelnię – na przykład z aromatycznymi włoskimi sosami: bolognese (we Włoszech nigdy nie jest podawany z makaronem spaghetti!) czy carbonara. Wystarczy wrzucić je na patelnię, by w kilkanaście minut odtworzyć wyjątkowe smaki w swoim domu.
Zrobienie pierwszego kroku w stronę kulinarnych eksperymentów jest naprawdę proste. Nie bój się więc i wyrusz w tę wyjątkową przygodę do świata nowych aromatów. Nawet Ciebie zaskoczy to, jak szybko opanujesz egzotykę w kuchni!
The Majestic Garden Exit Scam 12 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Here you will find 43984 more Info on that Topic: miastokobiet.pl/kuchnie-swiata-na-talerzu/ […]
Slager hengelo 15 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: miastokobiet.pl/kuchnie-swiata-na-talerzu/ […]
안전놀이터 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: miastokobiet.pl/kuchnie-swiata-na-talerzu/ […]