Kuchnia rzymska. Czego warto spróbować w Rzymie?
Ciekawe, jak smakuje taka bruschetta w kafejce u stóp Koloseum
W Rzymie można spotkać się z wieloma różnorodnymi rytuałami, dotyczącymi oczywiście jedzenia. Włosi uwielbiają dobrą kuchnię, kochają o niej rozmawiać i jest ona bez wątpienia jedną z ważniejszych części tradycji. Oczywiście na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. To co jadał starożytny Rzym, dziś już dawno odeszło w zapomnienie. W kuchni tej trudno szukać wyrafinowanych smaków, w większości stanowią ją dania proste, ale sycące. Znajdzie się jednak i kilka typowych potraw dla koneserów, których też warto skosztować, będąc w Wiecznym Mieście
Makaron na różne sposoby ‒ danie Rzymianina
We Włoszech spożywa się makaron w bardzo różnych jego postaciach. Jeśli natomiast chodzi o Rzym, najpopularniejszy jest tam bez wątpienia rigatoni. Są to grube rurki w sosie amartriciana. Sos ten składa się natomiast z cebuli, bekonu oraz pomidorów. Makaron spożywa się tam nie tylko na obiad, ale stanowi on również pierwsze dnie w czasie kolacji. To właśnie ona jest w tym regionie najbardziej obfitym posiłkiem, do którego w domach przygotowuje się wszystko z dużą pieczołowitością.
Oczywiście Rzym może oczarować także wieloma innymi atrakcjami, prócz swojej pysznej kuchni. Wiele informacji na ich temat można przeczytać pod tym linkiem: https://nawakacje.eu/rzym-atrakcje/.
Przystawki w Rzymie
W wielu krajach świata przystawki są raczej mało popularnym składnikiem poszczególnych posiłków. Zupełnie inaczej jest jednak w Rzymie, tam odgrywają one naprawdę sporą rolę. Bardzo popularną przystawką jest między innymi puntarelle. Są to pędy endywii w sosie anchois. Jest to na tyle rzymska przystawka, że zazwyczaj trudno dostać ją w restauracjach w innych częściach Włoch. Przystawki spożywa się tam przede wszystkim w porze kolacji. Bardzo często mają one również prostszą formę. Mogą stanowić je warzywa na zimno w różnorodnej zalewie. W ten sposób podaje się karczochy, cukinię, bakłażany. Serwowana jest również do nich mozarella. Sporą popularnością cieszy się także bruschetta, czyli grzanka z chleba pokropiona oliwą, czosnkiem i z dodatkiem pomidora.
Rzym na słodko
Oczywiście w Rzymie nie brakuje również różnego rodzaju słodkości. Rogaliki spożywa się przede wszystkim w ramach śniadania, do tego natomiast obowiązkowo dobra kawa. Kawy najwyższej jakości w Rzymie można napić się praktycznie wszędzie. Nawet małe knajpki, z obskurnymi wnętrzami, podają ją naprawdę wyśmienitą. W Rzymie jest także mnóstwo lodziarni, często oferujących kilkadziesiąt smaków lodów. Deser zawsze obowiązkowo spożywa się do obiadu, a po nim aromatyczną kawę.
Kuchnia rzymska świetnie komponuje się z tym, co można zobaczyć w mieście. Koloseum, czyli jeden z siedmiu cudów świata i obiekt ze Światowej Listy Dziedzictwa UNESCO, to najbardziej rozpoznawalny zabytek Rzymu. Słynny starożytny Amfiteatr Flawiuszów powstał około 70 roku n.e. Jest zatem świadkiem historii i warto zajrzeć do niego będą w Wiecznym Mieście. Szerzej opisaną historię Koloseum znajdziesz tutaj.