Wednesday, August 4, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kuchnia Maroka na wiosennym stole

Kuchnia Maroka na wiosennym stole

Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Sprawdźcie sami.

Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Przede wszystkim fakt, że kraj ten już w dawnych czasach wywierał bardzo duży wpływ na zwyczaje kulinarne na całym świecie. Maroko było centrum wymiany i sprzedaży przypraw ze wszystkich kontynentów. Istnieje wiele oryginalnych mieszanek przypraw, które zostały stworzone specjalnie na potrzeby kuchni marokańskiej. 

Najpopularniejszym daniem od razu przywodzącym na myśl Maroko jest kasza kuskus. Jada się ją na wiele sposobów, na słodko i na słono, a nowych przepisów stale przybywa. Piątek dla Marokańczyków to tradycyjnie dzień kuskusu. Podczas ramadanu spożywa się kolejną popularną potrawę – harirę, czyli zupę ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny. Z Maroka również pochodzi zwyczaj pijania zielonej herbaty w połączeniu z miętą.

nadziewanepaprykiNADZIEWANE PAPRYKI
Składniki:
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka stołowa świeżego imbiru, posiekanego
1 cebula, posiekana
1 marchewka posiekana
sól do smaku
skórka z 1 cytryny
½ szklanki rodzynek sułtańskich
½ szkalnki suszonych moreli, posiekanych
4 całe łuski kardamonu
5 g papryki
5g cynamonu
5g suszonego chilli
5g kminku
5g kurkumy
2 pomidory, posiekane
garść pietruszki
garść kolendry
łodyga selera, posiekana
250g jagnięciny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki

Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj czosnek z imbirem i solą w moździerzu, aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz tak uzyskaną pastę z cebulą, marchewką, rodzynkami, morelami, przyprawami, selerem, jagnięciną i oliwą z oliwek.
2. Umieść wszystko w metalowym garnku i przykryj, gotuj przez 20 minut. Przelej miksturę do ryżu i dopraw.
3. Odkrój górę każdej papryki w taki sposób, aby mogła być użyta jako przykrywka, usuń gniazdo i nasiona.
4. Nadziej każdą paprykę jagnięciną z warzywami i przykryj wcześniej przygotowanymi ,,przykrywkami”. Podawaj od razu, w surowych paprykach, lub podpiecz
w piekarniku przez 25 minut.

buraki z kozim seremBURAKI Z KOZIM SEREM
Sos:
sól do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy, posiekanej
1 łyżka świeżych liści tymianku, drobno posiekanych
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml czerwonego octu winnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek

Paszteciki z sera koziego:
120g sera koziego, podzielonego na 4 porcje
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka mięty, posiekanej
1 łyżka kolendry, posiekanej
5 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
3 łyżki orzeszków pini, prażonych
1 czerwona cebula, cienko pokrojona

4 średnie buraki, podsmażone i obrane
sól
świeżo mielony czarny pieprz
150g mixu sałat

Przygotowanie:
1. Aby zrobić sos, połącz w moździerzu sól i czosnek, potem dodaj miód, musztardę, skórkę
z pomarańczy i liście tymianku i zmieszaj wszystko dokładnie. Przełóż do szklanej miski i wlej sok pomarańczowy i ocet winny. Dolej oliwę z oliwek i dokładnie zmieszaj, a następnie odstaw na około godzinę, aby smaki się przegryzły.
2. Umieść kozi ser w misce i delikatnie dodaj oliwę, sól i zioła, uważając, aby zbytnio nie naruszyć sera. Podziel ser na cztery części, tej samej wielkości co buraki. Obsyp boki sera orzeszkami pini, a na wierzchu połóż plasterek czerwonej cebuli.
3. Odetnij końce buraków i przekrój na pół. Połóż wcześniej przygotowane porcje sera
z cebulą na dolnej połowie buraka i przykryj jego drugą częścią. Zabezpiecz wszystko łodygami rozmarynu.
4. Otocz liśćmi sałaty i podawaj z podpieczoną ciabattą.

Przepis na 4 porcje.

garnek rybakaGARNEK RYBAKA
Baza:
3 małe gałązki kopru włoskiego, posiekane
1 cebula, posiekana
2dojrzałe pomidory, pokrojone
1 cytryna, pokrojona
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Pasta:
1 łyżki pasty Harissa
2 łyżki pietruszki, posiekanej
2 łyżki kolendry, posiekanej
sól
pieprz
oliwa z oliwek

4 średnie ryby, wypatroszone
½szklanki czarnych oliwek, posiekanych
Skórka i sok z 1 cytryny
½ łyżeczki zgniecionych nasion kopru włoskiego
2 całe papryczki chilli
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek

Sałatka:
½ ogórka, cienko pokrojonego w słupki
1 czerwona cebula, cienko pokrojona
garść mięty, drobno posiekanej
oliwa z oliwek do skropienia
sok z cytryny do skropienia
sól
pieprz

Przygotowanie:
1. W dużym garnku ułóż warstwowo koper włoski, cebulę, pomidory i cytrynę i posyp ziarnami kopru włoskiego. Zmieszaj wszystkie składniki na pastę razem, dopraw do smaku i dodaj oliwę
z oliwek.
2. Zrób trzy głębokie nacięcia po każdej stronie ryby. Ułóż ryby na wcześniej przygotowanych warstwach warzyw, skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp ziarnami kopru włoskiego, papryczką chilli i czosnkiem, a na koniec skrop rybę oliwą z oliwek.
3. Przykryj garnek i gotuj na niskim płomieniu przez około 25 – 35 minut. Podawaj ze świeżym chlebem.

Przepis na 4 porcje.

KURCZAK Z MASŁEM Z PASTY HARRISA
Masło Harrisa:
2 łyżki prażonych ziarnek kminku, zgniecionych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
10 ząbków czosnku, zgniecionych
1 łyżka świeżego imbiru, startego
2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
garść natki pietruszki
1 cytryna
1 szklanka świeżego rozmarynu
1 łyżka sproszkowanego chilli
2 świeże papryczki chilli, posiekane
3 łyżki pasty pomidorowej
¾ szklanki souk z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
300g masła

Kurczak:
1 kurczak, powyżej 2kg
sól i pierz do smaku
300g masła

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Połącz wszystkie składniki na masło Harrisa i blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Ustaw kurczaka na czystej, płaskiej powierzchni. Włóż delikatnie palce pod skórę na końcu szyi i ostrożnie oddziel skórę od mięsa. Zamiast palców możesz użyć drewnianą łyżkę, uważając aby nie zrobić dziur. Podziel masło Harrisa na pół i jedną część włóż pod skórę. Resztę masła rozsmaruj na piersiach, przypraw solą i pieprzem.
2. Piecz kurczaka w piekarniku aż do uzyskania złotej i chrupiącej skóry, czyli około 15-20 minut na każde 400g. Odstaw kurczaka do ostygnięcia zanim zaczniesz go kroić, dzięki temu będzie on soczysty i mięsisty.
3. Podawaj z pieczonym bakłażanem i sałatką z cukinii.

Przepis na 4-6 porcji.

pokrojony bakłażan i sałatkaPIECZONY BAKŁAŻAN I SAŁATKA Z CUKINII
oliwa z oliwek
4 duże, długie bakłażany, cienko pokrojone
5 cukinii, pokrojone, naoliwione i grillowane
½ szklanki świeżej kolendry, posiekanej
3 łyżki prażonych orzeszków pini

Sos:
½szkalnki pasty Tahiti
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
½ szklanki souk z cytryny
Skórka z cytryny
3 łyżki ciepłej wody
½ szklanki jogurtu greckiego
½ szklanki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
¾ szklanki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
1. Posól bakłażany i odstaw na 20 minut. Osusz je i polej oliwą z oliwek, a następnie grilluj aż zbrązowieją. Po natarciu cukinii olwią, również grilluj je aż zrobią się brązowe.
2. Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki, oprócz natki pietruszki. Dodaj ją na samym końcu.
3. Ułóż grillowane warzywa na talerzu, polej sosem, posyp kolendrą i orzeszkami pinii
i skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Przepis na 4 porcje.

Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach