Wednesday, April 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kuchnia Maroka na wiosennym stole

Kuchnia Maroka na wiosennym stole

Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Sprawdźcie sami.

Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Przede wszystkim fakt, że kraj ten już w dawnych czasach wywierał bardzo duży wpływ na zwyczaje kulinarne na całym świecie. Maroko było centrum wymiany i sprzedaży przypraw ze wszystkich kontynentów. Istnieje wiele oryginalnych mieszanek przypraw, które zostały stworzone specjalnie na potrzeby kuchni marokańskiej. 

Najpopularniejszym daniem od razu przywodzącym na myśl Maroko jest kasza kuskus. Jada się ją na wiele sposobów, na słodko i na słono, a nowych przepisów stale przybywa. Piątek dla Marokańczyków to tradycyjnie dzień kuskusu. Podczas ramadanu spożywa się kolejną popularną potrawę – harirę, czyli zupę ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny. Z Maroka również pochodzi zwyczaj pijania zielonej herbaty w połączeniu z miętą.

nadziewanepaprykiNADZIEWANE PAPRYKI
Składniki:
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka stołowa świeżego imbiru, posiekanego
1 cebula, posiekana
1 marchewka posiekana
sól do smaku
skórka z 1 cytryny
½ szklanki rodzynek sułtańskich
½ szkalnki suszonych moreli, posiekanych
4 całe łuski kardamonu
5 g papryki
5g cynamonu
5g suszonego chilli
5g kminku
5g kurkumy
2 pomidory, posiekane
garść pietruszki
garść kolendry
łodyga selera, posiekana
250g jagnięciny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki

Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj czosnek z imbirem i solą w moździerzu, aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz tak uzyskaną pastę z cebulą, marchewką, rodzynkami, morelami, przyprawami, selerem, jagnięciną i oliwą z oliwek.
2. Umieść wszystko w metalowym garnku i przykryj, gotuj przez 20 minut. Przelej miksturę do ryżu i dopraw.
3. Odkrój górę każdej papryki w taki sposób, aby mogła być użyta jako przykrywka, usuń gniazdo i nasiona.
4. Nadziej każdą paprykę jagnięciną z warzywami i przykryj wcześniej przygotowanymi ,,przykrywkami”. Podawaj od razu, w surowych paprykach, lub podpiecz
w piekarniku przez 25 minut.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach