Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kuchnia uduchowiona: historie koszerne

Kuchnia uduchowiona: historie koszerne

Jedzenie i religia, czyli jak zrobić koszerne sushi, jak smakuje kawior z wątróbki drobiowej i dlaczego Żydzi kochają coca-colę

maca kuchnia koszerna i zydowskie przepisy

Nie tylko maca, czyli jak kuchnia koszerna i żydowskie przepisy podbijają świat, fot. sxc

maca kuchnia koszerna i zydowskie przepisy

Nie tylko maca, czyli jak kuchnia koszerna i żydowskie przepisy podbijają świat

Jedzenie i religia, czyli jak zrobić koszerne sushi, jak smakuje kawior z wątróbki drobiowej i dlaczego Żydzi kochają coca-colę

Przeszło 20 lat temu, legenda kina Hollywood Kirk Douglas, przewertował swoją lodówkę i stwierdził, że nic nie wie o swoim jedzeniu. Wraz z przepisami wprost z kuchni żydowskiej, zdobył przepis na długowieczność, a koszerne jedzenie pokochały takie gwiazdy jak Kate Moss, Brad Pit, Britney Spears, Paris Hilton i Bono. Madonna od dłuższego czasu nie tylko jada koszernie, ale też ma własnego żydowskiego kucharza, sprowadza koszerne wina i żyje jak Żydówka (cokolwiek to dla niej znaczy).
Kuchnia koszerna kojarzy się zazwyczaj z żydowską. Błąd. Nic bardziej mylnego, bo nawet sushi może być koszerne… o ile przestrzega się pewnych zasad. Słowo koszerne znaczy tyle, co czyste, nadające się do spożycia, zdrowe. Aby potrawa mogła być uznana za koszerną, nie może być wyprodukowana w szabas (okres od piątkowego do sobotniego zachodu słońca), powinna być gotowana na ogniu, który zapalony został przez osobę pochodzenia żydowskiego, a przy jej produkcji nie mogą być zatrudniane kobiety.
Niekoszerne potrawy to wieprzowina, ryby bez łusek , owoce morza i kawior, a także wszelkiego rodzaju robaki. Nie można jeść owoców i warzyw bez uprzedniego, bardzo dokładnego oczyszczenia. Jedna z ważniejszych zasad kuchni koszernej zabrania łączenia produktów mięsnych i mlecznych. Nie znajdziemy mięsiw polanych sosami na bazie śmietany czy mleka. Prawdziwa koszerna gospodyni powinna mieć dwa komplety naczyń i zastawy – osobne do mięsa i mlecznych potraw. Ciekawostką natomiast jest fakt, że piwo i coca cola są napojami koszernymi. Jeden z najważniejszych rabinów Lando, który mieszka w Izraelu, jako nieliczny posiada oryginalną recepturę tego popularnego na całym świecie napoju. Dzięki temu ortodoksyjni Żydzi mogą bez obaw pić colę w jednej z trzech koszernych restauracji McDonald. Tak, nawet taki potentat fast foodowy zrobił mały pokłon w stronę kultury i tradycji.
Nieodzownym produktem kuchni koszernej jest wino. Naturalnie – koszerne. Czyli wyprodukowane przez religijnego Żyda.
Koszerne posiłki mają niewątpliwie w sobie cząstkę duchowości. Zmuszają do zastanowienia się nad tym, skąd pochodzą produkty, czy zwierzę, które spożywamy było zabite w humanitarnych warunkach, czy było zdrowe. Człowiek zaczyna zastanawiać się nad swoim wpływem na świat, a stara maksyma „Jestem tym co jem” – nabiera nowego znaczenia.

PRZEPISY

KAWIOR ŻYDOWSKI:

Składniki:

– pół kilo wątróbki drobiowej (najlepiej z gęsi) – mięso musi być zgodne z zasadami

koszerności

– 3 cebule

– 4-5 jaj

– 5-6 łyżek tłuszczu (najlepiej smalcu) drobiowego

– sól, pieprz mielony, majeranek

– dodatkowo: maca, koperek

Wątróbkę należy bardzo dokładnie oczyściłam z żyłek. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kawałki powinny być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone; Cebule drobno posiekać. Następnie podsmażyć na smalcu aż się zarumieni. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobniutko posiekać. Wątróbkę należy bardzo drobno posiekać lub zmielić. Następnie wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Można dodać majeranku. Aby konsystencja była bardziej zwarta można dodać smalec. Następnie należy wstawić do lodówki na 2 godziny aby masa wystygła a smaki „przegryzły się”. Całość można posypać koperkiem lub ziołami.

SUSHI „KOSZERNE”

Składniki:

– kilka liści sałaty

– puszka tuńczyka

– ryż do sushi

– pęczek szczypiorku

– świeża bazylia

– dodatkowo: marchewka, ogórek

Ryż należy ugotować według przepisu. Jeszcze ciepły wymieszać z tuńczykiem, szczypiorkiem ,bazylią i ugniatać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę układamy na liściach sałaty i zwijamy za pomocą maty do sushi. Można dodać pokrojoną w paski marchewkę i ogórka. Zwarty rulon kroimy w kawałki.

Marta Sołdyńska

Oceń artykuł
2 komentarze
  • Avatar
    ursus Kwiecień 29, 2012

    chyba chodzi o wieprzowine a nie wolowine?

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach