Saturday, April 13, 2024
Home / Kuchnia  / Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska

Inspirujące, egzotyczne i oryginalne przepisy kuchni brazylijski. Znajdziesz coś dla siebie?

Tacaca ostro-kwaśna zupa

Tacaca ostro-kwaśna zupa / fot. materiał prasowy

RUMSZTYK Z PUREE Z FASOLI I ORZECHOWA SALSA VERDE

Rumsztyk z puree z fasoli i orzechowa salsa verde

Rumsztyk z puree z fasoli i orzechowa salsa verde / fot. materiał prasowy

– 2 rumsztyki, każdy około 250g

Salsa Verde:

– 75g prażonych orzechów laskowych

– 1 pęczek natki pietruszki

– 1 pęczek mięty

– 1 pęczek bazylii

– 4 anchois, odsączone

– 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

– 2 łyżeczki musztardy Dijon

– sok z ½ cytryny

– 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

– sól morska i czarny pieprz

Puree z Fasoli:

– 2 x 400g puszki fasoli cannelloni

– 50g niesolonego masła

– 200ml śmietanki

– Sól morska i biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 180°C/350°F. Wyłóż orzechy na tackę do pieczenia i praż przez 8-10 minut, od czasu do czasu wstrząsając. Odstaw, aby się schłodziły. Zmiksuj pozostałe składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dodając więcej oleju. Grubo posiekaj orzechy i dodaj do salsy. Przypraw do smaku i odstaw na bok.

2. Odsącz fasolę i podgrzej w garnku z masłem, około 5 minut, aż fasola zmięknie. Przełóż do miksera i miksuj aż powstanie jednolita masa. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem, następnie przenieś na patelnię i podgrzewaj aż do podania.

3. Rozpal grilla lub podgrzej patelnię grillową. Przypraw steki dużą ilością soli i pieprzu, następnie grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenieś na deskę i pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut. Pokrój na cienkie plastry, sos z mięsa wlej do salsy. Podaj steki z puree z fasoli i salsą verde.

Kolejny przepis na następnej stronie…

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • poster price 9 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: miastokobiet.pl/kuchnia-brazylijska/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ