Kuchnia brazylijska
Inspirujące, egzotyczne i oryginalne przepisy kuchni brazylijski. Znajdziesz coś dla siebie?

Tacaca ostro-kwaśna zupa / fot. materiał prasowy
Kiedy myślimy o kuchni brazylijskiej, trudno przywołać jedną sztandarową potrawę jako jej symbol czy znak rozpoznawczy. Kultura Brazylii jest bardzo zróżnicowana, w różnych rejonach kraju panują różne tradycje i zwyczaje, a co za tym idzie – królują w nich różne trendy dotyczące smaków. Narodowa kuchnia tego kraju powstała w wyniku zmieszania się wielu narodowości – europejskich, afrykańskich i indiańskich. Na ten kulturowy miks będący fundamentem brazylijskiej kuchni, oddziaływały również czynniki atmosferyczne – popularność danych potraw często wynikała z okresowej dostępności składników czy przypraw.
Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’ prezentuje własną wizję tej ekscytującej kuchni i kultury.
TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)
Pierożki:
– 150 gram mielonej wieprzowiny
– 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
– młoda cebulka, drobno posiekana
– łyżeczki białego octu ryżowego
– łyżeczki mąki kukurydzianej
– sól morska oraz biały pieprz
– 24 wontony
Zupa:
– 1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
– 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
– kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
– 2 ząbki czosnku, zgniecione
– 150 gram świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
– 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
– 6 młodych cebulek, drobno posiekanych
– mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
– sok z 2 do 3 limonek
– jasny sos sojowy
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.
2. Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.
3. Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.
4. Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.
Kolejny przepis na następnej stronie…
poster price 9 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: miastokobiet.pl/kuchnia-brazylijska/ […]