Kuchenka indukcyjna wolnostojąca – 4 powody, by ją mieć
Jeśli kuchnia to serce domu, to czym jest kuchenka?

fot. materiały prasowe
Nowoczesne rozwiązania coraz częściej trafiają do naszych domów. Nie inaczej jest również w kuchni – wszechobecne kuchenki gazowe powoli odchodzą do lamusa, zastępowane przez płyty elektryczne czy indukcyjne. Zwłaszcza to drugie rozwiązanie ostatnimi laty zyskało na popularności. Nic dziwnego, gdyż kuchenka indukcyjna wolnostojąca to marzenie chyba każdej gospodyni domowej. Przy ogromie zalet i kilku zaledwie wadach urządzenie to ma coraz więcej zwolenników. Jak działa kuchenka indukcyjna?
1. Kuchenka indukcyjna – zasada działania
2. Kuchnia indukcyjna – zalety
3. Płyty indukcyjne – wady
4. Kuchenki indukcyjne wolnostojące
Kuchenka indukcyjna – zasada działania
W przeciwieństwie do tradycyjnych kuchenek gazowych, gdzie źródłem ciepła jest płomień gazu, w płytach i kuchenkach indukcyjnych potrawy ogrzewane są przez prąd, indukujący się w naczyniu. Między płytą a garnkiem wytwarza się silne pole magnetyczne, powodując powstawanie prądów wirowych w jego dnie, a w konsekwencji silne nagrzewanie się. Źródłem ciepła jest więc naczynie, a płyta nagrzewa się jedynie wtórnie. Z tego względu zachodzi tu konieczność zastosowania specjalnych garnków, wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Kuchenki indukcyjne występują przeważnie w postaci płyt, jednak popularne są również kuchenki indukcyjne wolnostojące, stylizowane na urządzenia z lat 60-tych i 70-tych ubiegłego wieku. Takie połączenie stylu retro z nowoczesnością nadaje kuchni niepowtarzalny klimat.
Kuchnia indukcyjna – zalety
Jedną z największych zalet kuchni indukcyjnych jest bardzo niskie zużycie energii. W porównaniu z tradycyjnymi płytami grzewczymi może ona być nawet o jedną czwartą niższa. Jest to możliwe między innymi dzięki temu, iż urządzenie rozpoznaje wielkość ustawionego na nim naczynia i automatycznie dostosowuje do niego pole powierzchni grzania. W ten sposób skraca się również czas, niezbędny do ugotowania potrawy. Ponieważ kuchnie indukcyjne wolnostojące nie nagrzewają się, nie istnieje niebezpieczeństwo oparzenia, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w rodzinach z małymi dziećmi. Płyty indukcyjnej nie da się również przypadkowo włączyć – konieczne jest umieszczenie na niej naczynia, by zaczęła ona działać. Resztki potraw, które upadną na płytę, nie przypalą się i do niej nie przywrą – utrzymanie czystości urządzenia jest więc bardzo łatwe.
Płyty indukcyjne – wady
Jak każde urządzenie, także i kuchnie indukcyjne wolnostojące nie są pozbawione wad. Na szczęście jest ich niewiele, nie stanowią również jakieś istotnej przeszkody w ich użytkowaniu. Jedną z nich jest dość wysoki koszt urządzenia, oraz konieczność zastosowania specjalnych garnków, które również do najtańszych nie należą. Jednak, jak to zazwyczaj bywa, każda kolejna generacja tych urządzeń jest tańsza, w dodatku stosowane są w nich nowe rozwiązania, jeszcze bardziej obniżające koszty i zwiększające przyjemność z gotowania. Podczas gotowania wytwarza się pole elektromagnetyczne, co może spowodować rozmagnesowanie karty magnetycznej czy położonego obok telefonu. Jednak takie przypadki należą do rzadkości, a nowoczesne płyty indukcyjne pozwalają na zapobieganie takim przypadkom.
Kuchenki indukcyjne wolnostojące

fot. materiały prasowe
Kuchenki indukcyjne wolnostojące to udany kompromis między najnowocześniejszą technologią a zachowaniem klimatu kuchni retro. Urządzenia takie nadadzą każdej kuchni oryginalny, przyciągający wzrok wygląd, zapewniając jednocześnie sporą oszczędność i zachowanie maksymalnego bezpieczeństwa dla mieszkańców. Można je zestawić z innymi urządzeniami, utrzymanymi w tym stylu, tworząc jedyną i niepowtarzalną kuchnię, której piękno docenią prawdziwi koneserzy. Wystarczy zajrzeć na stronę lofra.pl/lofra-dolcevita-indukcja i wybrać sprzęt, który zrobi na nas największe wrażenie.

fot. materiały prasowe
Igor 9 lutego, 2021
Jakiś czas temu kupiłem właśnie płytę indukcyjną i był to naprawdę dobry wybór. Znacznie lepiej i wygodniej się z niej korzysta, ponadto, mam wrażenie, że kuchnia wygląda dzięki temu estetyczniej.