Wednesday, March 26, 2025
Home / Kuchnia  / Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo

To już trzecia zupa z rozgrzewającego cyklu od Panów z "Gotowania z pasją". Dzisiaj krupnik ale – do czego panowie nas już przyzwyczaili – w zmienionej odsłonie, na „ich” sposób.

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

To już trzecia zupa z rozgrzewającego cyklu od Panów z „Gotowania z pasją„. Dzisiaj krupnik ale – do czego panowie nas już przyzwyczaili – w zmienionej odsłonie, na „ich” sposób.

Szukamy nowych połączeń i doznań smakowych, prowadzimy wciąż eksperymenty na tym polu, czego efektem są nowe przepisy. Tym razem wzięliśmy na warsztat kulinarny klasyk, czyli krupnik, który mocno wzbogaciliśmy warzywami oraz udziwniliśmy pikanterią i kwasowością kiełbaski chorizo.

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcje):

– 200 g wołowiny

– 2 marchewki

– 4 ziemniaki

– 1 pietruszka

– ½ selera

– 100 g kaszy jęczmiennej perłowej

– 100 g kiełbaski chorizo

– 3,5 szklanki wody

– 3,5 szklanki bulionu

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo / przepis Paweł Łukasik/ fot. Grzegorz Targosz

Pokroić wołowinę na nieduże paseczki lub kostkę, a następnie zalać wodą, gotować na wolnym ogniu około 45 minut i odszumować. Obrać warzywa, a następnie pokroić zarówno chorizo, jak warzywa w niedużą kosteczkę. Zostawić 2 łyżeczki chorizo do dekoracji. Dodać do wywaru warzywa z chorizo, wlać bulion i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. W tym samym czasie ugotować kaszę. Doprawić zupę solą i pieprzem. Układać na talerzu kaszę, zalać zupą i posypać chorizo. Prosto i smacznie.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ