Krupiak, czyli przepis na piróg biłgorajski
Wytwarzany z kaszy, ziemniaków i sera krupiak (pieróg biłgorajski) to podstawowe danie kuchni podkarpackiej. Oto przepis zainspirowany krupiakiem w krakowskiej pizzerii Zapałki

Głównym składnikiem i sekretem smaku Krupiaka jest kasza, fot. Yaroslav B, sxc.hu
Wytwarzany z kaszy, ziemniaków i sera krupiak (pieróg biłgorajski) to podstawowe danie kuchni podkarpackiej. Na portalu Miasto Kobiet prezentujemy przepis zainspirowany krupiakiem w krakowskiej pizzerii Zapałki
Krupiak (piróg biłgorajski) to tradycyjny, staroplski wypiek, który po dziś dzień króluje w czasie świąt na podkarpackich stołach. Przepis łączy w sobie typowo polskie połączenie smaku ziemniaków, kaszy i sera. Podawany ze skwarkami, kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami przypomina to, co w polskiej kuchni najlepsze.
Składniki:
– 50 dag ziemniaków typu purre,
– 25 dag tłustego twarogu,
– 50 dag kaszy gryczanej,
– 250ml śmietany,
-skwarki lub słonina,
– przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie lubczyk, pietruszka lub mięta)
Ziemniaczane purre wymieszać z kaszą i skwarkami. Następnie odstawić pod przykryciem na pół godziny. Wrzucić pokruszony ser, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy (17x25cm) i piec przez dwie godziny w temperaturze 200°C.
Do wykonania tradycyjnego krupiaka Miasto Kobiet zainspirował przepis krakowskiej pizzerii Zapałki, która posiada takie danie w swoim menu.
SMACZNEGO!
poster mounting service 9 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: miastokobiet.pl/krupiak-przepis/ […]