Piróg biłgorajski – przepis na krupiaka
Podawany ze skwarkami, kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami przypomina to, co w polskiej kuchni najlepsze
Pieróg biłgorajski jest wytwarzany z kaszy, ziemniaków i sera. Krupiak to podstawowe danie kuchni podkarpackiej. Na portalu „Miasto Kobiet” prezentujemy przepis zainspirowany krupiakiem w krakowskiej pizzerii Zapałki
Piróg biłgorajski – oryginalny przepis
Krupiak (piróg biłgorajski) to tradycyjny, staroplski wypiek, który po dziś dzień króluje w czasie świąt na podkarpackich stołach. Przepis łączy w sobie typowo polskie połączenie smaku ziemniaków, kaszy i sera. Podawany ze skwarkami, kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami przypomina to, co w polskiej kuchni najlepsze.
Piróg biłgorajski – przepis
Składniki:
– 50 dag ziemniaków typu purre,
– 25 dag tłustego twarogu,
– 50 dag kaszy gryczanej,
– 250ml śmietany,
-skwarki lub słonina,
– przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie lubczyk, pietruszka lub mięta)
Ziemniaczane purre wymieszać z kaszą i skwarkami. Następnie odstawić pod przykryciem na pół godziny. Wrzucić pokruszony ser, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy (17x25cm) i piec przez dwie godziny w temperaturze 200°C.
Zobacz koniecznie:
Jak odchudzić świąteczne potrawy? 5 prostych lifehacków i przepis na zielone uszka