Sunday, October 6, 2024
Home / Kuchnia  / Piróg biłgorajski – przepis na krupiaka

Piróg biłgorajski – przepis na krupiaka

Podawany ze skwarkami, kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami przypomina to, co w polskiej kuchni najlepsze

Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski / fot. Canva

Pieróg biłgorajski jest wytwarzany z kaszy, ziemniaków i sera. Krupiak to podstawowe danie kuchni podkarpackiej. Na portalu „Miasto Kobiet” prezentujemy przepis zainspirowany krupiakiem w krakowskiej pizzerii Zapałki

 

Piróg biłgorajski – oryginalny przepis

Krupiak (piróg biłgorajski) to tradycyjny, staroplski wypiek, który po dziś dzień króluje w czasie świąt na podkarpackich stołach. Przepis łączy w sobie typowo polskie połączenie smaku ziemniaków, kaszy i sera. Podawany ze skwarkami, kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami przypomina to, co w polskiej kuchni najlepsze.

kasza

Głównym składnikiem i sekretem smaku Krupiaka jest kasza, fot. Yaroslav B, sxc.hu

Piróg biłgorajski – przepis

Składniki:

– 50 dag ziemniaków typu purre,
– 25 dag tłustego twarogu,
– 50 dag kaszy gryczanej,
– 250ml śmietany,
-skwarki lub słonina,
– przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie lubczyk, pietruszka lub mięta)

Ziemniaczane purre wymieszać z kaszą i skwarkami.  Następnie odstawić pod przykryciem na pół godziny. Wrzucić pokruszony ser, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy (17x25cm) i piec przez dwie godziny w temperaturze 200°C.

 

Zobacz koniecznie:
Jak odchudzić świąteczne potrawy? 5 prostych lifehacków i przepis na zielone uszka

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ