
Kruche ciasto z letnimi owocami / fot. Gry Kuchenne
Kruche ciasto nigdy nam się nie znudzi. Dzisiaj wersja w starym, dobrym stylu, z letnimi owocami, lekką pianką i chrupiącą, rumianą skorupką na wierzchu. Najlepsze, jak każde kruche, na drugi dzień. Idealne na letni podwieczorek albo weekendowe rozpieszczanie się. Do piekarników!
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI
Składniki
– 2 szklanki mąki krupczatki
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1,5 szklanki cukru pudru (albo nieco mniej, jeśli wolimy mniej słodkie)
– Kilka łyżeczek cukru waniliowego
– 250 g masła
– 3 żółtka
– 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 białka
– Kilka łyżek soku z cytryny
Owocowe nadzienie
– 0,5 kg umytych i obranych owoców (jagody, maliny, truskawki, czereśnie)
– ½ szklanki brązowego cukru (lub białego)
– Kilka łyżek soku z cytryny
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach wody
– 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku
– Szklanka w przepisie ma pojemność 250 ml.
Wykonanie
1. Mąkę, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i masło siekamy w jednej misce nożem, a następnie wyrabiamy szybko palcami, aż do uzyskania drobnej kruszonki. Dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej, na koniec dodając śmietanę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 – 2 h do zamrażarki.
2. W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Owoce wrzucamy do rondelka, wsypujemy cukier i podgrzewamy, bez gotowania, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy i zdejmujemy z pieca. Wlewamy powoli żelatynę, mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do zastygnięcia, konsystencja będzie zbliżona do kisielu.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy schłodzone ciasto, odrywamy 1/5 i chowamy do lodówki, natomiast resztą ciasta wylepiamy formę, może być do tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto natychmiast do piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyciągamy i ostudzamy.
4. Ubijamy gęstą pianę z białek, reszty cukru pudru, na koniec dodając sok z cytryny.
5. Na przestudzony spód nakładamy owoce, na wierzch delikatnie pianę, a wszystko posypujemy utartą na grubych oczkach resztą ciasta.
6. Pieczemy na 160 – 170 stopni, aż wierzch ciasta i piana nabiorą lekko złotego koloru. Jeśli piekarnik ma taką opcję, można po 20 minutach pieczenia, przestawić grzanie na górną grzankę.
7. Wyciągamy i studzimy.
Ciasto jest najwspanialsze następnego dnia, dlatego bez przeszkód można je upiec z wyprzedzeniem. Kiedy już je pokroisz, zniknie w zastraszającym tempie. Jeśli masz mniej czasu, z powodzeniem możesz pominąć pianę i na owoce nałożyć bezpośrednio kruszonkę. Również będzie pyszne. Smacznego!
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Pingback:Kruche ciasto z owocami na lato - old fashioned - sprawdzony przepis 25 lipca, 2014