Friday, October 4, 2024
Home / Kuchnia  / Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kto ma ochotę na ciacho? Tym razem z bezą i rabarbarem. Przepis autorstwa Ring the belly. Podobno delikatny cierpki smak rabarbaru, doskonale gra z bardzo słodkim ciastem i puszystym białkiem.

Bezglutenowe ciasto kruche z delikatną bezą i rabarbarem

Bezglutenowe ciasto kruche z delikatną bezą i rabarbarem / fot. Ring the belly

ringthebellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na smaczne przepisy.

Rabarbar przez lata niedoceniany, uznawany był za tani, małoznaczący produkt. Tymczasem to warzywo, po upieczeniu posiada właściwości odkażające i antyrakowe. W Chinach znajduje się w czołówce najważniejszych roślin leczniczych, gdzie alkoholowym naparem leczy się zęby. Wiedzieć jednak należy, że surowy posiada bardzo szkodliwy kwas szczawiowy. Delikatnie cierpki smak doskonale gra z bardzo słodkim ciastem i puszystym białkiem.

BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE Z DELIKATNĄ BEZĄ I RABARBAREM

Bezglutenowe ciasto kruche z delikatną bezą i rabarbarem

Bezglutenowe ciasto kruche z delikatną bezą i rabarbarem / fot. Ring the belly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

SPÓD:

– 1 szklanka miksu bezglutenowego bądź po 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej

– 1 żółtko i połowa białka

– ¼ szklanki cukru lub ksylitolu

– 100 gr. masła

– dwie łyżki wody

WIERZCH:

– 30 dag rabarbaru (4 łodygi)

– 20 dag cukru lub ksylitolu

– 2 jajka

JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO?

W pierwszej kolejności przygotuj spód ciasta. W tym celu wymieszaj, posiekaj i zagnieć wszystkie składniki. Wyłóż na blaszkę rozgniatając palcami i piecz w 180 stopniach aż się zarumieni. Umyj rabarbar, odetnij końcówki i pokrój na małe centymetrowe kawałeczki. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę, dodaj połowę cukru i wymieszaj. Żółtka utrzyj z drugą połową cukru. Wymieszaj delikatnie obydwie masy, dodaj do nich posiekany rabarbar i wyłóż całość na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto piecz w 180stopniach przez 40-45 minut.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na Ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Ring the bellyPoznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly

Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ