Kruche babeczki z truskawkami
Kto oparłby się takiej słodkiej babeczce? Aż się prosi o schrupanie
Są kruchutkie, wypełnione lekkim, niebiańskim musem z wanilią i cytryną, a co najważniejsze, pełne soczystych, pachnących truskawek. Babeczki, które zrobisz naprawdę szybko i które jeszcze szybciej znikną ze stołu. Są przepyszne, nasuwają na myśl małą, francuską kawiarenkę, nie powstydzisz ich się na wytwornym podwieczorku, ale najlepiej i tak smakują w leniwym, popołudniowym słońcu w towarzystwie pokrewnych duszy. Nie da się skończyć na jednej, ale na szczęście nie musisz się ograniczać. Po prostu spróbuj!
KRUCHE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I MUSEM WANILIOWO-CYTRYNOWYM
Składniki na około 20 mały babeczek
– Babeczki
– 250 g mąki pszennej
– 3 – 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 5 łyżek białego cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 jajko
– 200 g zimnego masła
– Mus
– 450 ml mleka
– 4 łyżki cukru
– 3 żółtka
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– Kilka kropel olejku waniliowego
– 3 łyżki masła
– Kilka łyżek soku z cytryny
– I owoce. Oczywiście najlepiej truskawki.
Wykonanie:
1. Wrzucamy do miski mąkę, orzechy, kakao, cynamon i cukry, mieszamy dokładnie. Dodajemy jajko oraz pokrojone na kawałki masło i zagniatamy kruche ciasto. Zajmie nam to zaledwie parę minut. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. W czasie kiedy się chłodzi przygotujemy krem.
2. Ucieramy łyżeczką na masę 3 żółtka, skrobię i olejek waniliowy.
3. Osobno w rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Dodajemy trochę ciepłego mleka do masy jajecznej, żeby się nie zważyła i kiedy ogrzeje się dostatecznie wlewamy ją w całości do rondelka.
4. Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając, żeby mus wyszedł gładki i klarowny.
5. Zdejmujemy garnek z pieca, dodajemy sok z cytryny, masło, mieszamy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Cytryna sprawia, że mus przypomina w smaku puszysty, waniliowy sernik, więc zdecydowanie nie można jej pominąć.
6. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nimi małe, wysmarowane masłem foremki. Babeczki pieczemy na 180 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Żeby nie urosły zanadto, można ponakłuwać je widelcem.
7. Do wystudzony babeczek nakładamy chłodny mus, dodajemy truskawki lub inne owoce, możemy też dodać pokruszoną posypkę z jednej babeczki.
Jeżeli chcemy je przechować na później, doskonale sprawdzi się lodówka, możemy też poczekać z nakładaniem truskawek. Z doświadczenia wiemy, że nie będzie jednak żadnego później. Smacznego!
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.