Kremówki wadowickie
Ani encyklika Fides et Ratio, ani sztuka „Przed sklepem jubilera”, ani nawet poezja papieża Jana Pawła II nie zrobiły tak wielkiej kariery jak kremówki wadowickie. Jak zrobić papieskie kremówki? Oto łatwy i szybki przepis
Ani encyklika Fides et Ratio, ani sztuka „Przed sklepem jubilera”, ani nawet poezja papieża Jana Pawła II nie zrobiły tak wielkiej kariery jak kremówki wadowickie.
Dygresja, nieopatrznie rzucona 16 czerwca 1999 roku w czasie spotkania z mieszkańcami Wadowic zapadła w świadomości społeczeństwa bardziej niż jakiekolwiek inne słowa papieża, a lokalne cukiernie w każdą rocznicę urodzin, śmierci, beatyfikacji czy rocznicy wyboru Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową czerpią niesamowite zyski ze sprzedaży tego przedziwnego ciastka. Przedziwnego, bo nawet najskrytsze archiwa Watykanu nie wyjaśniają, jak powinna wyglądać papieska kremówka. Wariacji jest wiele – począwszy od grubości ciasta, po ilość kremówki w masie budyniowej. Różnią się także między sobą nazwy: kremówka małopolska, ciastko papieskie, wadowickie kremówki. Specjaliści dodają również, że kremówki papieża JPII to po prostu bardziej kwadratowe eklerki, znane szerzej poza Małopolską jako napoleonki. Rąbka tajemnicy zdają się uchylać także najbliżsi przyjaciele Karola Wojtyły, którzy wyjaśniają, że we wczesnej młodości owszem, lubili przychodzić po lekcjach z przyszłym błogosławionym na rynek, ale nie na ciastko z pianką, tylko… napój.
Kontrowersji jest cała masa, ale jak zrobić papieskie kremówki? Oto najbardziej zbliżony do oryginału i jeden z najprostszych sposobów: przepis na wadowickie kremówki.
Składniki na ciasto:
* 1 kostka margaryny
* 3 szklanki mąki
* 2 żółtka
* 4 łyżki śmietany
Składniki na krem:
* 1 litr mleka
* cukier waniliowy
* pół szklanki cukru
* 3 żółtka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki zwykłej
Sposób wykonania:
CIASTO: Połączyć wszystkie składniki na ciasto – następnie zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Podzielić na połowę i piec dwa placki osobno w temp. 200 stopni przez około 15 min na jasnozłoty kolor.
MASA: Z jednego litra mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać cukier waniliowy. W szklance odlanego mleka roztrzepać mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i zagotować aż powstanie masa budyniowa.
Masę wylać na placek, przykryć drugim. Jeszcze ciepłą kremówkę wadowicką posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Smacznego!
Agartha Market 12 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: miastokobiet.pl/kremowki-wadowickie/ […]
Drogen kaufen 13 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: miastokobiet.pl/kremowki-wadowickie/ […]