Panowie gotują dla Pań – dzisiaj zupa-krem
Oto nasza propozycja godna "Miasta Kobiet": Panie odpoczywają, a gotują dla nich Panowie. Do tej misji zgłosiło się na ochotnika dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”. Dzisiaj zaczynamy od kremu pietruszkowo-ziemniaczano-jabłkowego z chipsami z

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki / fot. Łukasz Targosz
Oto nasza propozycja godna „Miasta Kobiet”: Panie odpoczywają, a gotują dla nich Panowie. Do tej misji zgłosiło się na ochotnika dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją” (Grzegorz Targosz – fotografia oraz Paweł Łukasik – gotowanie). Jak przystało na pełny zestaw obiadowy, zostanie dla nas przygotowana przystawka w formie zupy, danie główne i słodki deser dla zwieńczenia całości. Dzisiaj zaczynamy od kremu pietruszkowo-ziemniaczano-jabłkowego z chipsami z korzenia pietruszki oraz piklami rzodkiewkowymi.
Po tym wstępie, drogie Panie, proszę wygodnie usiąść i spojrzeć łaskawym okiem na ten przepis w oczekiwaniu na jego przygotowanie. Smacznego!
Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z
rzodkiewki / fot. Grzegorz Targosz
Składniki (przepis na 4-6 osób)
Zupa:
– 3 łyżki oliwy do smażenia
– 2 cebule szalotki
– 3 korzenie pietruszki
1 ziemniak
– 2 jabłka
– 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1 szklanka śmietany
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku
Chipsy z pietruszki:
– 1 korzeń pietruszki
– 2 łyżki oliwy
Pikle z rzodkiewki:
– 1 pęczek rzodkiewki
– ½ szklanki cukru brązowy
– ½ szklanki octu winnego
– 1 szklanka wody
Przygotowanie zupy:
Podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli po ok. 2-3 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę korzenie pietruszki, ziemniaka i jabłka. Podsmażyć do zmięknięcia ok 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową według uznania. Dodać śmietanę i mleko oraz podgrzać. Zupę rozlać do talerzy i do każdą porcję udekorować kilkoma plasterkami pikli z rzodkiewki, chipsami z pietruszki, roztartym czerwonym pieprzem oraz poszatkowaną natka pietruszki.
Przygotowanie chipsów:
Obrać korzeń pietruszki a następnie pociąć obieraczką do warzyw na cienkie paseczki szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać oliwą i piec na lasze w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10-15 min do zrumienienia.
Przygotowanie pikli z rzodkiewki:
Zagotować wodę z cukrem i octem winnym. Pokroić rzodkiewkę w cienki plasterki a następnie wrzucić do wrzątku na 3 min. Odcedzić i ułożyć na wierzch zupy.
CDN…