Tuesday, April 13, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Panowie gotują dla Pań – dzisiaj zupa-krem

Panowie gotują dla Pań – dzisiaj zupa-krem

Oto nasza propozycja godna "Miasta Kobiet": Panie odpoczywają, a gotują dla nich Panowie. Do tej misji zgłosiło się na ochotnika dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”. Dzisiaj zaczynamy od kremu pietruszkowo-ziemniaczano-jabłkowego z chipsami z

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki / fot. Łukasz Targosz

Oto nasza propozycja godna „Miasta Kobiet”: Panie odpoczywają, a gotują dla nich Panowie. Do tej misji zgłosiło się na ochotnika dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”  (Grzegorz Targosz – fotografia oraz Paweł Łukasik – gotowanie). Jak przystało na pełny zestaw obiadowy, zostanie dla nas przygotowana przystawka w formie zupy, danie główne i słodki deser dla zwieńczenia całości. Dzisiaj zaczynamy od kremu pietruszkowo-ziemniaczano-jabłkowego z chipsami z korzenia pietruszki oraz piklami rzodkiewkowymi.

Po tym wstępie, drogie Panie, proszę wygodnie usiąść i spojrzeć łaskawym okiem na ten przepis w oczekiwaniu na jego przygotowanie. Smacznego!

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z  rzodkiewki

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z
rzodkiewki / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4-6 osób)

Zupa:

– 3 łyżki oliwy do smażenia

– 2 cebule szalotki

– 3 korzenie pietruszki

1 ziemniak

– 2 jabłka

– 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

– 1 szklanka śmietany

– 1 szklanka mleka

– 2 łyżki natki pietruszki

– sól, pieprz do smaku

Chipsy z pietruszki:

– 1 korzeń pietruszki

– 2 łyżki oliwy

Pikle z rzodkiewki:

– 1 pęczek rzodkiewki

– ½ szklanki cukru brązowy

– ½ szklanki octu winnego

– 1 szklanka wody

Przygotowanie zupy:

Podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli po ok. 2-3 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę korzenie pietruszki, ziemniaka i jabłka. Podsmażyć do zmięknięcia ok 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową według uznania. Dodać śmietanę i mleko oraz podgrzać. Zupę rozlać do talerzy i do każdą porcję udekorować kilkoma plasterkami pikli z rzodkiewki, chipsami z pietruszki, roztartym czerwonym pieprzem oraz poszatkowaną natka pietruszki.

Przygotowanie chipsów:

Obrać korzeń pietruszki a następnie pociąć obieraczką do warzyw na cienkie paseczki szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać oliwą i piec na lasze w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10-15 min do zrumienienia.

Przygotowanie pikli z rzodkiewki:

Zagotować wodę z cukrem i octem winnym. Pokroić rzodkiewkę w cienki plasterki a następnie wrzucić do wrzątku na 3 min. Odcedzić i ułożyć na wierzch zupy.

CDN…

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach