Sunday, August 1, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Krem z pasternaku z cynamonem

Krem z pasternaku z cynamonem

Pasternak, tak czy nie? My na krem z pasternaku z cynamonem od Ring the Belly chętnie się skusimy.

ringthebelly_stamp2Przyznaję, to był pierwszy raz w życiu gdy jadłam pasternak. Nie przepadam za surowymi warzywami w typie pietruszki, a jednocześnie wiem jak często powinno się je jeść, dodaję do nich mnóstwo przypraw i miksuję. To zawsze dobry sposób na małe smakowe oszustwo.

Krem z pasternaku z cynamonem

krem z pasternaku

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

-cztery średnie pasternaki (pokrój je w kostkę)
– jedna duża cebula (posiekaj)
– olej do smażenia cebulki
– dwa ząbki czosnku (rozgnieć)
– dwie łyżki mieszanki: mielona kolendra, kumin rzymski, gałka muszkatołowa
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki płatków chilli
– 1 łyżka mąki pszennej
– szklanka wywaru z warzyw
– sok z cytryny i odrobina startej skórki
– szczypta soli i pieprzu
– opcjonalnie prażone orzeszki pini do posypania

czas przyrządzenia: 60min, trudność: 2/5

JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ?
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę. Gdy zmięknie, dodaj mieszankę przypraw i dokładnie wymieszaj. Wrzuć pokojony pasternak, wymieszaj i smaż aż zmięknie (około 10-15 minut). Wsyp mąkę, raz jeszcze wymieszaj i zalej wywarem z cynamonem, cytryną, chilli i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu około 30minut co chwilę mieszając. Zmiksuj całość. Jeśli krem okaże się zbyt gęsty, śmiało dolej odrobinę wody.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach