Krem z dyni ze smażonymi kurkami
Poznaj przepis na wspaniały jesienny krem z dyni z kurkami
Szef kuchni Da Pietro – Marek Bik proponuje na jesienne wieczory proponuje krem z dyni ze smażonymi kurkami
Krem z dyni ze smażonymi kurkami – 4 porcje
Składniki:
500 g dyni
250 g marchwi
150 g cebuli
2 cm świeżego imbiru
100 ml białego wina
1 l wywaru jarzynowego
chili
kardamon, gałka muszkatołowa
100 ml śmietany 30%
100 ml oliwy
200 g kurek
Przygotowanie:
Kroimy marchew i cebulę, które następnie smażymy na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, po czym dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy bulion jarzynowy, kardamon, imbir, po czym gotujemy przez ok. 40 minut. Całość miksujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i odrobinę słodkiej śmietany.
Oddzielnie na oliwie smażymy kurki, które dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem.
Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/