Monday, April 12, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Krem z dyni ze smażonymi kurkami

Krem z dyni ze smażonymi kurkami

Poznaj przepis na wspaniały jesienny krem z dyni z kurkami

Krem z dyni z kurkami

Krem z dyni z kurkami

Szef kuchni Da Pietro – Marek Bik proponuje na jesienne wieczory proponuje krem z dyni ze smażonymi kurkami

 

Krem z dyni z kurkami

Krem z dyni z kurkami

Krem z dyni ze smażonymi kurkami – 4 porcje

Składniki:

500 g dyni

250 g marchwi

150 g cebuli

2 cm świeżego imbiru

100 ml białego wina

1 l wywaru jarzynowego

chili

kardamon, gałka muszkatołowa

100 ml śmietany 30%

100 ml oliwy

200 g kurek

 

 

 

 

Przygotowanie:

Kroimy marchew i cebulę, które następnie smażymy na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, po czym dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy bulion jarzynowy, kardamon, imbir, po czym gotujemy przez ok. 40 minut. Całość miksujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i odrobinę słodkiej śmietany.

Oddzielnie na oliwie smażymy kurki, które dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem.

 

Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach