Krem pistacjowy – do czego można go wykorzystać? Przepis na mini serniczki
Pistacjowy zawrót głowy
Masz ochotę na małe co nieco? Krem pistacjowy to słodki przysmak, który w ostatnim czasie zawładnął branżą cukierniczą. Kojarzony jest przede wszystkim z włoskimi specjałami, takimi jak cannolo czy cornetto al pistacchio, ale by go posmakować nie musisz jechać aż do Włoch. Kremy orzechowe Good Noot sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczywa, wypieków, a nawet smoothies
Krem pistacjowy – wartości odżywcze
Krem pistacjowy jest nie tylko pyszny, ale i bogaty w składniki odżywcze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia. Orzechy są źródłem dobrych tłuszczów (czyli jedno i wielonienasyconych oraz kwasu omega-3), mogących obniżyć poziom cholesterolu. Pistacje zawierają też dużo białka, co jest szczególnie istotne dla wegeterian i wegan, gdyż białko odpowiada za regenerację mięśni. Spożywanie kremu pistacjowego dostarcza także sporą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i daje poczucie sytości, dzięki czemu nie dopada nas nagły głód. Ponadto pistacje to źródło witamin i minerałów, wśród których wyróżniamy: witaminę A, witaminę E, witaminy grupy B, potas, fosfor, wapń i fitosterole.
Zobacz też:
Skąd się wzięła moda na pistacje?
Kremy orzechowe Good Noot są wegańskie, bezglutenowe, bez konserwantów, oleju palmowego i sztucznych barwników. Osoby ograniczające cukier mogą sięgnąć po krem pistacjowy Pistachio Bez Dodatku Cukru – zapewniamy, że jest tak samo pyszny i słodki jak ten z cukrem!
Mini serniczki pistacjowe – przepis
Nie ma na co czekać! Przygotuj pyszne i proste w wykonaniu mini serniczki z kremem pistacjowym Pistachio Bez Dodatku Cukru.
Stopień trudności: łatwy
Czas wykonania: 30 minut
Liczba porcji: 7-8
Składniki
Spód:
85 g herbatników bez dodatku cukru
25 g masła klarowanego
Masa serowa:
400 g twarogu chudego
50 g kremu pistacjowego bez cukru Pistachio
50 g zmielonego ksylitolu
6 g żelatyny + 50 ml wody
Polewa:
30 g białej czekolady bez dodatku cukru
10 g kremu pistacjowego bez dodatku cukru Pistachio
Dodatkowo:
pistacje
maliny do dekoracji
Wykonanie
Krok 1: Herbatniki zmiksuj na drobny piasek, następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Żelatynę namocz w wodzie i odstaw, aż napęcznieje. Następnie żelatynę podgrzej i lekko przestudź. Twaróg zblenduj z kremem pistacjowym bez dodatku cukru, zmielonym ksylitolem oraz rozpuszczoną żelatyną na idealnie gładką masę.
Krok 3: Na dno foremek silikonowych ułóż po około 1,5 łyżeczki rozdrobnionych herbatników z masłem i dociśnij. Na spód ciasteczkowy przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu i odstaw serniczki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 4: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie połącz z kremem pistacjowym. Polewę rozprowadź na wierzchu serniczków, udekoruj posiekanymi pistacjami i malinami.
Krem pistacjowy nie tylko do kanapek!
Mini serniczki to jedna z wielu propozycji na szybki i nieskomplikowany deser. Krem pistacjowy będzie też świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, croissantów, babeczek i drożdżówek. Na śniadanie możemy posmarować nim ciepłą bułkę lub grzankę, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy smoothie, wówczas zadbamy nie tylko o nasze podniebienie, ale również zdrowie. Kremem pistacjowym można wypełnić też pralinki czy przełożyć tort. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby podjeść sobie trochę kremu prosto ze słoiczka.
Klaudia Rychtyk