Thursday, December 5, 2024
Home / PARTNER MK  / Krem pistacjowy – do czego można go wykorzystać? Przepis na mini serniczki

Krem pistacjowy – do czego można go wykorzystać? Przepis na mini serniczki

Pistacjowy zawrót głowy

Krem pistacjowy jest idealnym dodatkiem do deserów / fot. Good Noot

Masz ochotę na małe co nieco? Krem pistacjowy to słodki przysmak, który w ostatnim czasie zawładnął branżą cukierniczą. Kojarzony jest przede wszystkim z włoskimi specjałami, takimi jak cannolo czy cornetto al pistacchio, ale by go posmakować nie musisz jechać aż do Włoch. Kremy orzechowe Good Noot sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczywa, wypieków, a nawet smoothies

 

Krem pistacjowy – wartości odżywcze

Krem pistacjowy jest nie tylko pyszny, ale i bogaty w składniki odżywcze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia. Orzechy są źródłem dobrych tłuszczów (czyli jedno i wielonienasyconych oraz kwasu omega-3), mogących obniżyć poziom cholesterolu. Pistacje zawierają też dużo białka, co jest szczególnie istotne dla wegeterian i wegan, gdyż białko odpowiada za regenerację mięśni. Spożywanie kremu pistacjowego dostarcza także sporą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i daje poczucie sytości, dzięki czemu nie dopada nas nagły głód. Ponadto pistacje to źródło witamin i minerałów, wśród których wyróżniamy: witaminę A, witaminę E, witaminy grupy B, potas, fosfor, wapń i fitosterole.

 

Zobacz też:
Skąd się wzięła moda na pistacje?

 

Kremy orzechowe Good Noot są wegańskie, bezglutenowe, bez konserwantów, oleju palmowego i sztucznych barwników. Osoby ograniczające cukier mogą sięgnąć po krem pistacjowy Pistachio Bez Dodatku Cukru – zapewniamy, że jest tak samo pyszny i słodki jak ten z cukrem!

 

słoiczki z kremami orzechowymi

Orzechy są bogatym źródłem wartości odżywczych / fot. Good Noot

Mini serniczki pistacjowe – przepis

Nie ma na co czekać! Przygotuj pyszne i proste w wykonaniu mini serniczki z kremem pistacjowym Pistachio Bez Dodatku Cukru.

 

Stopień trudności: łatwy
Czas wykonania: 30 minut
Liczba porcji: 7-8

 

serniczki pistacjowe poukładane na drewnianej deseczce

Prosty przepis na mini serniczki pistacjowe / fot. Good Noot

 

Składniki

Spód:
85 g herbatników bez dodatku cukru
25 g masła klarowanego

Masa serowa:
400 g twarogu chudego
50 g kremu pistacjowego bez cukru Pistachio
50 g zmielonego ksylitolu
6 g żelatyny + 50 ml wody

Polewa:
30 g białej czekolady bez dodatku cukru
10 g kremu pistacjowego bez dodatku cukru Pistachio

Dodatkowo:
pistacje
maliny do dekoracji

Wykonanie

Krok 1: Herbatniki zmiksuj na drobny piasek, następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

 

Krok 2: Żelatynę namocz w wodzie i odstaw, aż napęcznieje. Następnie żelatynę podgrzej i lekko przestudź. Twaróg zblenduj z kremem pistacjowym bez dodatku cukru, zmielonym ksylitolem oraz rozpuszczoną żelatyną na idealnie gładką masę.

 

pokruszone ciasteczka i masa serowa

Ciasteczka kruszymy, a następnie przygotowujemy masę serową / fot. Good Noot

 

Krok 3: Na dno foremek silikonowych ułóż po około 1,5 łyżeczki rozdrobnionych herbatników z masłem i dociśnij. Na spód ciasteczkowy przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu i odstaw serniczki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

 

Krok 4: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie połącz z kremem pistacjowym. Polewę rozprowadź na wierzchu serniczków, udekoruj posiekanymi pistacjami i malinami.

 

zielona masa serowa i biała czekolada z kremem pistacjowym

Wypełniamy foremki masą serową i przygotowujemy polewę / fot. Good Noot

 

Krem pistacjowy nie tylko do kanapek!

Mini serniczki to jedna z wielu propozycji na szybki i nieskomplikowany deser. Krem pistacjowy będzie też świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, croissantów, babeczek i drożdżówek. Na śniadanie możemy posmarować nim ciepłą bułkę lub grzankę, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy smoothie, wówczas zadbamy nie tylko o nasze podniebienie, ale również zdrowie. Kremem pistacjowym można wypełnić też pralinki czy przełożyć tort. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby podjeść sobie trochę kremu prosto ze słoiczka.

 

Klaudia Rychtyk

źródło: materiał Partnera MK
TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ