Friday, October 4, 2024
Home / Kuchnia  / Koszerne sushi

Koszerne sushi

Eklektyzm kultur i smaków: japońskie sushi po żydowsku!

sushi koszerne

Jak zrobić koszerne sushi

sushi koszerne

Jak zrobić koszerne sushi, fot. sxc.hu

Eklektyzm kultur i smaków: japońskie sushi po żydowsku!

Aby sushi było koszerne należy przestrzegać kilku zasad. Potrawa nie może być wyprodukowana w szabas (okres od piątkowego do sobotniego zachodu słońca), powinna być gotowana na ogniu, który zapalony został przez osobę pochodzenia żydowskiego, a przy jej produkcji nie mogą być zatrudniane kobiety. Więcej o kuchni koszernej.

SUSHI „KOSZERNE”

Składniki:

– kilka liści sałaty

– puszka tuńczyka

– ryż do sushi

– pęczek szczypiorku

– świeża bazylia

– dodatkowo: marchewka, ogórek

Ryż należy ugotować według przepisu. Jeszcze ciepły wymieszać z tuńczykiem, szczypiorkiem, bazylią i ugniatać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę układamy na liściach sałaty i zwijamy za pomocą maty do sushi. Można dodać pokrojoną w paski marchewkę i ogórka. Zwarty rulon kroimy w kawałki.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ