Eklektyzm kultur i smaków: japońskie sushi po żydowsku!
Aby sushi było koszerne należy przestrzegać kilku zasad. Potrawa nie może być wyprodukowana w szabas (okres od piątkowego do sobotniego zachodu słońca), powinna być gotowana na ogniu, który zapalony został przez osobę pochodzenia żydowskiego, a przy jej produkcji nie mogą być zatrudniane kobiety. Więcej o kuchni koszernej.
SUSHI „KOSZERNE”
Składniki:
– kilka liści sałaty
– puszka tuńczyka
– ryż do sushi
– pęczek szczypiorku
– świeża bazylia
– dodatkowo: marchewka, ogórek
Ryż należy ugotować według przepisu. Jeszcze ciepły wymieszać z tuńczykiem, szczypiorkiem, bazylią i ugniatać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę układamy na liściach sałaty i zwijamy za pomocą maty do sushi. Można dodać pokrojoną w paski marchewkę i ogórka. Zwarty rulon kroimy w kawałki.