Korzenne ciasteczka z cynamonową polewą
Nasza zaprzyjaźniona blogerka Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z Fartuszka (www.gruszkazfartuszka.pl) dzieli się z nami przepisem na korzenne ciasteczka z cynamonową polewą. Palce lizać!
Nasza zaprzyjaźniona blogerka Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z Fartuszka www.gruszkazfartuszka.pl dzieli się z nami przepisem na korzenne ciasteczka z cynamonową polewą. Palce lizać!
Składniki (na 1 piekarnikową blachę):
100 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
150 g mąki
30 g kakao
1 łyżka przyprawy korzennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
50 g cukru pudru
1 łyżka kakao
4 łyżki wrzątku
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Stale miksując dodajemy jajko i esencję. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek i przyprawę, i mieszamy razem. Stopniowo dodajemy do maślanej masy i dokładnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżek formujemy na blasze ciasteczka i układamy je w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasteczka pieczemy przez 12 minut. Blaszkę wyjmujemy z pieca, odstawiamy na kilka minut. Gdy ciastka lekko przestygną razem z papierem do pieczenia przekładamy na kratkę. Dopiero na tym etapie przygotowujemy polewę (nie wcześniej, bo polewa błyskawicznie zastyga!) – cukier puder, kakao i cynamon mieszamy razem w rondelku. Dodajemy wrzątek i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a polewa nabierze płynnej konsystencji (powinna być płynna, ale niezbyt rzadka – nieco rzadsza od płynnego miodu). Przy pomocy łyżki polewamy nią ciasteczka i odstawiamy do zastygnięcia i całkowitego ostygnięcia ciasteczek. Smacznego życzy Gruszka z Fartuszka!
Zapraszamy: www.gruszkazfartuszka.pl