Wednesday, January 15, 2025
Home / Kuchnia  / Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską

Idealna przekąska na imprezę karnawałową!

Idealna przekąska na imprezę karnawałową- koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską, pomarańczą i skórką pomarańczową w oleju lnianym.

Śledzie_ze_śliwką_kalifornijską

Składniki:

– 10 śledzi matiasów
– 10 suszonych śliwek kalifornijskich
– 2 pomarańcze
– 300 ml oleju lnianego
– wykałaczki

Przygotowanie:

Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekroić w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie przekroić na pół.
Na filet matiasa nałożyć połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.

Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu,
zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego!
20 koreczków

Czas przygotowania: 40 min

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ