Thursday, April 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Koper włoski czyli fenkuł

Koper włoski czyli fenkuł

Nadaje się dosłownie do wszystkiego: można go dusić, smażyć, grillować, a nawet jeść na surowo. My polecamy z niego zupę, fenkuł z grilla oraz z makaronem.

Podczas zakupów należy kierować się zasadą, aby wybierać bulwę twardą, jędrną, jasną i bez przebarwień

Jest idealnym składnikiem w kuchni, gdyż wszystkie jego części można wykorzystać. Nadaje się dosłownie do wszystkiego: można go dusić, smażyć, piec, grillować, a nawet jeść na surowo.

Podczas zakupów należy kierować się zasadą, aby wybierać bulwę twardą, jędrną, jasną i bez przebarwień

Podczas zakupów należy kierować się zasadą, aby wybierać bulwę twardą, jędrną, jasną i bez przebarwień

Jest źródłem witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Spożywanie go poprawia kondycję oczu i trawienie, oczyszcza organizm, redukuje stany zapalne żołądka, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych, chroni przed anemią (zapobiega niedokrwistości i stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi), wpływa na poprawę kondycji włosów i zapobiega ich wypadaniu. Jednak nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach, gdyż zawiera anetol. Z tego powodu powinny go wykluczyć ze swojej diety kobiety w ciąży.

Bulwa przydaje się do rozmaitych potraw, w tym sałatek, zielone gałązki idealnie pasują do dekoracji, nasion używa się jako przyprawy, a same łodygi dodaje się np. do bulionu dla urozmaicenia jego smaku albo piecze się je na grillu. Kupując fenkuł, należy wybierać bulwę twardą, jędrną, jasną i bez przebarwień. Gdy chcemy uzyskać plastry, bulwę należy kroić pionowo, a gdy potrzebujemy pasków, kroimy fenkuł poziomo.

Fenkuł – czym to się je?

Ciekawym eksperymentem z udziałem kopru włoskiego może być połączenie go z gruszką w zupie. Mariaż ten wychodzi nad wyraz smakowicie, ponieważ anyżowy posmak kopru włoskiego interesująco wydobywany jest przez słodycz naszych polskich gruszek (np. z odmiany konferencja). Aby przyrządzić taką zupę, należy podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać posiekany fenkuł wraz z posiekaną gruszką oraz dwie, trzy szklanki bulionu warzywnego i zagotować. Zupa powinna się gotować na wolnym ogniu przez dalsze 30 min. Potem należy ją zmiksować, zagęścić ¾ szklanki śmietany (można użyć śmietany light, aby zupa była bardziej dietetyczna) i w końcu posypać świeżutkim siekanym koperkiem. Można podawać na ciepło lub na zimno, zależnie od pory roku. Pysznie, szybko i przede wszystkim zdrowo.

Zupa-krem z fenkuła i gruszki

Zupa-krem z fenkuła i gruszki

Zupa fenkułowo-gruszkowa z rulonikami z pieczywa tostowego z masłem koperkowym

Składniki na 4 osoby: 1 fenkuł (koper włoski), 2 gruszki (np. konferencja), 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, ¾ szklanki śmietany, pęczek koperku, 4 łyżki masła, 12 kromek pieczywa tostowego, sól, czarny pieprz

Przygotowanie: Posiekać ½ pęczka koperku i wymieszać z masłem oraz szczyptą soli. Odciąć skórkę z pieczywa tostowego, środki cienko rozwałkować, posmarować masłem koperkowym, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką i przez mniej więcej minutę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż się zarumienią. Usunąć pierwszą warstwę fenkułu i drobno go pokroić. Obrać gruszkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany fenkuł i gruszkę oraz trzy szklanki bulionu warzywnego. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mniej więcej przez 30 min. Potem zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować. Udekorować świeżo siekanym koperkiem i opcjonalnie grillowanymi częściami gałązek fenkułu. Podawać wraz z rulonikami z pieczywa tostowego, posmarowanymi masłem koperkowym.

 

Długi makaron z dziurką z fenułem i groszkiem

Długi makaron z dziurką z fenułem i groszkiem

Makaron bucatini z grillowanym fenkułem, zielonym groszkiem, koperkiem i pietruszką

Składniki na 4 osoby: 1 duży fenkuł (koper włoski), 2 szklanki zielonego groszku, 250 g makaronu bucatini (cienkie rurki podobne do spaghetti), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, ¼ pęczka koperku, ¼ pęczka natki pietruszki, 4 łyżki startego sera parmezan, sól

Przygotowanie: Usunąć pierwszą warstwę fenkułu i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z łyżką oliwy i grillować 3-4 min aż do powstania paseczków od grilla. Groszek gotować w osolonej wodzie przez mniej więcej 5 min, odcedzić i przesmażyć na maśle na patelni. Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować według wskazówek na opakowaniu. Po zdjęciu z ognia zostawić pod przykryciem na 2-3 min. Odcedzić makaron, dodać groszek, posypać parmezanem i udekorować listkiem natki pietruszki i koperkiem, a na wierzchu ułożyć grillowany fenkuł.

 

Sałatka z serem i grillowanym koprem włoskim

Sałatka z serem i grillowanym koprem włoskim

Grillowana sałatka z fenkułu i sera

Składniki na 4 osoby: 1 duży fenkuł (koper włoski), 125 g pomidorków koktajlowych, 4 małe, okrągłe serki z mleka krowiego (np. ser tomino piemontese), 1 opakowanie roszponki, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego, ½ łyżeczki brązowego cukru, sól, czarny pieprz.

Przygotowanie: Usunąć pierwszą warstwę fenkułu, resztę pokroić wzdłuż, na plastry o grubości 1 cm, i połączyć, mieszając, z łyżką oliwy. Umyć i osuszyć pomidorki koktajlowe, większe pokroić na połówki lub ćwiartki (najmniejsze pozostawić w całości). Plastry fenkułu i ser grillować przez kilka minut z obu stron, aż pojawią się na nich charakterystyczne, ciemne ślady grilla. Trzy łyżki oliwy wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem, aby powstał sos do polania sałatki. Umytą i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu, na niej fenkuł i ser oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Polać sosem.

Tekst: Paweł Łukasik, zdjęcia: Grzegorz Targosz
blog kulinarny „Gotowanie z pasją”

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • 카지노 14 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: miastokobiet.pl/koper-wloski-czyli-fenkul/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach