Kolagen ‒ właściwości, rodzaje i zastosowanie
Potężny dopalacz w najlepszym rozumieniu tego słowa
Kolagen jest najobficiej występującym białkiem u człowieka. Znajduje się w kościach, skórze, ścięgnach i więzadłach. Jest to kompleks aminokwasów tworzących struktury potrójnej helisy, które są mocne i jednocześnie elastyczne. Istnieje wiele typów kolagenu, które różnią się od siebie budową, ale wszystkie mają podobne właściwości
Co to jest kolagen?
Kolagen to długi łańcuch aminokwasów. Aminokwasy są skręcone ze sobą w bardzo specyficzny sposób, aby stworzyć kolagen, co pozwala im się skleić i zachować wytrzymałość. Kolagen ma wiele różnych typów i struktur. Najczęściej spotykane typy kolagenu to typ I typ II; te dwa typy można dalej podzielić na podkategorie w oparciu o specyficzną strukturę i funkcję, jaką pełnią w Twoim organizmie.
Kolagen występuje w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach — wszystkich tkankach, które nadają strukturę Twojemu ciału. Kolagen pomaga wspierać te tkanki i jest kluczową częścią tkanki łącznej. Tkanka łączna jest również znana jako „tkanka włóknista”, ponieważ składa się z komórek, które są połączone razem, tworząc materiał podobny do włókien (tzw. włókna).
Kolagen nadaje wytrzymałość i elastyczność chrząstce (gładkiej tkance między końcami kości) i ścięgnom (twardym pasmom gęstej tkanki łącznej, które mocują mięśnie do kości), czyniąc je bardziej elastycznymi niż włókna mięśniowe, ponieważ mogą się rozciągać, nie rozrywając się, jak to się dzieje w przypadku liny, jeśli pociągniesz za nią zbyt mocno z obu końców naraz.
Kolagen ‒ typy
Kolagen to rodzaj białka, które stanowi około 30% wszystkich białek w Twoim organizmie. Znajduje się w każdej komórce Twojego ciała, ale najbardziej skoncentrowany jest w kościach, skórze, chrząstkach, ścięgnach i więzadłach.
Istnieje kilka typów kolagenu, a najpopularniejsze z nich to:
Typ I: Jest to „najobfitszy” rodzaj kolagenu występujący u osób dorosłych. Stanowi on około 75%-85% wszystkich kolagenów u osób dorosłych. Nazywany jest również kolagenem „ryb zimnowodnych”, ponieważ znajduje się w rybach zimnowodnych, takich jak łosoś i dorsz.
Typ II: Ten typ nie występuje u dorosłych tak powszechnie jak typ I, ale nadal jest ważny dla wytrzymałości kości i zdrowia stawów. Nazywany jest również kolagenem „ryb ciepłowodnych”, ponieważ występuje w rybach ciepłowodnych, takich jak tuńczyk i makrela.
Typ III: Ten typ występuje zazwyczaj tylko u małych dzieci, które wciąż rosną — zanika po osiągnięciu dorosłości.
Kolagen ‒ rodzaje
Kolagen ma kilka rodzajów, a dwa z nich to kolagen morski i bydlęcy. Kolagen morski pochodzi z łusek, skóry i chrząstek ryb, natomiast bydlęcy ze skóry krów. Oba są stosowane jako suplementy, ale mają różne zastosowania i korzyści.
Kolagen morski jest bardziej strawny niż kolagen bydlęcy, co sprawia, że jest łatwiejszy do wchłonięcia przez organizm. Zawiera również więcej aminokwasu glicyny, który pomaga zmniejszyć stan zapalny, poprawić jakość snu i zwiększyć poziom energii, nie powodując żadnych negatywnych skutków dla ciśnienia krwi, jak to robi kolagen bydlęcy.
Kolagen bydlęcy jest korzystniejszy dla łagodzenia bólu stawów, ponieważ zawiera siarczan glukozaminy, który pomaga naprawić uszkodzenia chrząstki. Zawiera również kwas hialuronowy, który zmniejsza stan zapalny poprzez przyciąganie cząsteczek wody do siebie, dzięki czemu mogą one utrzymywać wilgoć. Jednak kwas hialuronowy może nie być skuteczny w redukcji zmarszczek, ponieważ nie może wnikać głęboko w warstwy skóry.
Kolagen ‒ zastosowanie
Kolagen jest stosowany w wielu produktach, w tym w produktach do pielęgnacji skóry i urody, suplementach diety, a nawet w zastosowaniach medycznych. Oto trzy najpopularniejsze zastosowania kolagenu.
1. Pielęgnacja skóry i produkty kosmetyczne
Kolagen jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i produktach kosmetycznych, aby pomóc w zwalczaniu oznak starzenia się. Można go znaleźć w kremach lub balsamach przeciwstarzeniowych, które są specjalnie zaprojektowane, aby pomóc poprawić elastyczność i jędrność poprzez zwiększenie produkcji kolagenu w skórze. Kolagen jest również czasem dodawany do maseczek do twarzy jako składnik pomagający wygładzić zmarszczki lub spulchnić drobne linie.
2. Suplementy diety
Kolagen jest często dodawany do suplementów diety beautamine.com jako sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Jest często przyjmowany przez osoby, które chcą zwiększyć spożycie białka bez dodawania mięsa do swojej diety. Można go również znaleźć w napojach takich jak bulion kostny lub smoothie, które dostarczają dodatkowych składników odżywczych, a jednocześnie pomagają dłużej czuć się sytym, dzięki czemu nie przejadasz się później przekąskami!
3. Zastosowania medyczne
Kolagen jest również wykorzystywany w zastosowaniach medycznych, w tym w leczeniu blizn i oparzeń, jak również innych chorób skóry, takich jak egzema lub łuszczyca. Ponadto może być stosowany podczas zabiegów chirurgicznych, ponieważ poprawia czas gojenia się ran powstałych podczas zabiegów.
Właściwości kolagenu
Kolagen pełni kilka ważnych funkcji w organizmie człowieka. Zapewnia strukturalne wsparcie dla ścięgien, więzadeł, kości i stawów, jak również zapewnia wsparcie dla organów takich jak serce i płuca. Pomaga również chronić przed urazami, absorbując siłę, gdy zostaniesz uderzony przez coś lub gdy spadniesz — pomaga zmniejszyć uszkodzenia spowodowane przez siły uderzenia!
Oprócz nadawania struktury tkankom łącznym naszego ciała kolagen pomaga również utrzymać ich elastyczność poprzez utrzymanie sprężystości dzięki swoim właściwościom elastycznym. Sprężyste właściwości kolagenu pozwalają im odbijać się na miejscu po rozciągnięciu poza ich normalną długość.
Podsumowanie
Kolagen to potężne białko, które jest ważne dla utrzymania zdrowej skóry, włosów, a nawet kości. Pomaga również szybciej goić się po ranach, więc warto upewnić się, że dostarczasz go w wystarczającej ilości w swojej diecie.