Koktajle – na zdrowie! / fot. materiały prasowe
Lato to okres odpoczynku i cieszenia się ze słonecznej pogody. To także czas, w którym mamy dostęp do świeżych owoców. Warto to wykorzystać i przygotowywać koktajle, które nas schłodzą, orzeźwią, ale także dostarczą do organizmu wielu potrzebnych witamin i minerałów.
Dlaczego warto pić koktajle?
Koktajle uwielbia niemal każdy. Istnieje wiele powodów, dla których warto je pić.
Pierwszym z nich jest oczywiście wspaniały smak. Koktajle to bowiem idealne smakołyki dla tych, którzy uwielbiają owoce.
Po drugie, stanowią one formę posiłku płynnego, co przekłada się na ułatwienie odpowiedniego nawodnienia organizmu, procesu szczególnie ważnego w trakcie upałów.
Z czego przyrządzać koktajle?
Praktycznie nie istnieje żadna zasada, która wykluczałaby użycie, któregokolwiek owocu do przyrządzenia koktajlu. Pyszne napoje należy przygotowywać według swojego gustu i upodobań smakowych. Do przyrządzenia koktajlu, nie wystarczy wybrać jedynie ulubionych owoców. Żeby był on naprawdę smaczny, musi być odpowiednio rozrzedzony. W tym celu można wykorzystać różne produkty. Standardowe przepisy proponowały przede wszystkim śmietanę, co doskonale znamy z koktajli przygotowywanych przez nasze mamy np. z truskawkami. Oczywiście, śmietana dalej może pomagać przy przygotowywaniu koktajlu. Jej rola jest jednak nico inna niż innych produktów, które są obecnie powszechnie wykorzystywane. Śmietana nie tyle rozrzedza napój, co go zagęszcza, jest zatem idealna dla tych, którzy preferują bardziej gęsty posiłek płynny. Obecnie, o wiele bardziej popularne są płynne produkty, które rozrzedzą koktajl, a jednocześnie są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Do przygotowania naszego smakołyku warto wykorzystać np. mleko roślinne (idealnie sprawdza się kokosowe), wodę kokosową, naturalny sok (np. jabłkowy lub pomarańczowy), a nawet zwykłą schłodzoną wodę mineralną. Obok owoców, dla smaku warto wykorzystywać także niektóre przyprawy, np. goździki, cynamon czy miętę.
Uczyń swój koktajl bardziej pożywnym
Dobrym pomysłem jest dodawanie do koktajlu pewnych produktów, które nie wprowadzą walorów smakowych, ale za to znacznie wzbogacą napój o wartości odżywcze. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim ziarna siemienia lnianego. Praktycznie nie mają one smaku, zatem nie zmącą walorów dla naszego podniebienia, a zawierają olbrzymią ilość białka oraz kwasów tłuszczowych omega, które mają korzystny wpływ na pracę serca. Dodatkowe porcje białka oraz błonnika można uzyskać również przez dodanie otrębów lub kiełek różnych zbóż.
Przykładowe połączenia
Inspiracji na pyszne, zdrowe i pożywne koktajle owocowe nie brakuje. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań. Istnieje jednak kilka sprawdzonych połączeń, które zawsze przypadną nam do gustu. Jednym z nich jest napój na bazie zblendowanych dwóch bananów. Wystarczy do nich dodać szklankę jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, odrobinę miodu i cynamonu. Taki napój dostarczy nam potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Innym ciekawym połączeniem są maliny i pomarańcze. Te drugie, bierzemy ze szklanki naturalnego soku z tych owoców, którą wlewamy do blendera i dodajemy do niego szklankę malin oraz odrobinę miodu. Po zmiksowaniu otrzymamy pyszny napój będący bombą zawierającą witaminę C, potas, fosfor i wapń. Klasyką produktów na koktajle są także truskawki. Wystarczy je połączyć z wodą kokosową i mięta.