Kogel mogel
Idealny na bolące gardło, doskonały na imprezę: przedstawiamy dziecinnie prosty przepis na KOGEL MOGEL - tradycyjny shake jajeczny

kogel mogel
Idealny na bolące gardło, doskonały na imprezę: przedstawiamy dziecinnie prosty przepis na KOGEL MOGEL – tradycyjny shake jajeczny

Idealny na bolące gardło, doskonały na imprezę: przedstawiamy dziecinnie prosty przepis na KOGEL MOGEL - tradycyjny shake jajeczny
Zamiast zachwycać się molekularnymi napojami i orientalnymi koktajlami, spróbujmy czegoś co idealnie nadaje się w zimie do picia na naszej szerokości geograficznej. Kogel Mogel to potrawa, której przedstawiać nie trzeba, a przepis wydaje się prosty jak but. Jajeczny napój zyskał popularność w okresie międzywojennym i wczasach komunizmu, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. Miasto Kobiet poleca jednak mały kulinarny eksperyment…
Składniki na jedną szklankę napoju:
2 żółtka jajek
1 łyżka cukru
(opcjonalnie: cynamon, laska wanilii, cukier wanilinowy, miód, rum, kakao, rodzynki, ajerkoniak, śmietana kremówka)
Aby ukręcić Kogel Mogel wystarczy kubek i widelec, ale można też użyć miksera. Żółtka mieszamy z cukrem do momentu, aż ubiją się na puch. I tu zaczyna się inwencja twórcza. Kogel Mogel można doprawić do smaku cynamonem i wanilią. Idealnie pasuje do niego ajerkoniak (adwokat), likier jajeczny lub po prostu wódka. Ci, którzy nie boją się bomb kalorycznych, mogą udekorować Kogel Mogel kołderką z bitej śmietany.
Pyszne i zdrowe!
Smacznego!