Mówi się, że jesteśmy kreatorami własnego życia. W czasach, kiedy stawia się tak duży nacisk na sprawczość jednostki trudno się z tym nie zgodzić. Wszak to my sami odpowiadamy za to, jak wygląda nasza kariera, życie prywatne i codzienność. Marta Wójtowicz poszła o krok dalej i w swojej codziennej pracy przekonuje, że jesteśmy także kreatorami własnego… zdrowia! Zbilansowana dieta i świadomość tego, co jemy to pierwszy i najważniejszy krok do lepszego samopoczucia i witalności. Przyjrzyjmy się jej filozofii
Czym się zajmujesz zawodowo? Opisz swój biznes.
Uczę świadomego odżywiania małych i dużych. Warsztaty dietetyczne to moja specjalność. Odbiorcami moich warsztatów są przede wszystkim dzieci w placówkach, rodzice oraz pracownicy firm. W czasie warsztatów koncentruje się na dwóch nierozłącznych podstawach prawidłowego odżywiania – żywieniu oraz nawykach żywieniowych. Wierzę, że wielka moc tkwi w nas samych. Możemy wiele zmienić, jeśli tylko będziemy odżywiać się świadomie. Nasze samopoczucie oraz to jak wyglądamy zależy od tego co jemy. Kluczem do lepszego życia jest nasza dieta czyli zespół nawyków żywieniowych, które powinny towarzyszyć nam każdego dnia. To dotyczy również najmłodszych. Bardzo lubię pracę z dziećmi. W czasie warsztatów uświadamiam maluchom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcam ich do poznawania nowych produktów i smaków. Razem z dziećmi rozmawiamy o sposobie odżywiania, wspólnie gotujemy i ćwiczymy sztukę uważnego jedzenia wszystkimi zmysłami. Lubię patrzeć na sprawczość dzieci i ich radość z tworzenia różnych potraw. I wcale nie trzeba wiele! Prosty koktajl owocowo-warzywny czy batoniki energetyczne z orzechów i owoców suszonych już mogą sprawić dużo frajdy. Uważam, że dzieci od najmłodszych lat powinny być angażowane w przygotowywanie posiłków rodzinnych. Jest to bardzo ważny element w edukacji żywieniowej. Oczywiście wiem też, z własnego doświadczenia, że bałagan w kuchni jest wtedy ogromny. Dlatego wychodzę z propozycją warsztatów kulinarnych dla dzieci – wtedy po warsztatach sprzątam ja. Dzięki temu, że dzieci ćwiczą na zajęciach podstawowe umiejętności przygotowywania potraw, świetnie radzą sobie potem w domu, przy samodzielnym przygotowaniu posiłków np. śniadania czy kolacji. Chcę też podkreślić, że realizując warsztaty przywiązuję ogromną wagę do jakości produktów, z których gotujemy posiłki w czasie warsztatów kulinarnych. Potrawy przygotowujemy w części z produktów ekologicznych ze szczególnym naciskiem na produkty naturalne, sezonowe i lokalne. Bilska mi jest też filozofia zero waste. Dlatego staram się ograniczać produkcję śmieci w czasie prowadzenia zajęć. Stosuję naczynia i opakowania wielorazowego użytku lub jednorazowe papierowe.
Skąd pomysł na biznes?
Jestem przede wszystkim pasjonatką zdrowego stylu życia. Od zawsze tak było. Tym kierowałam się przy wyborze studiów i w podejmowaniu kolejnych decyzji zawodowych. Jednak przejście na „swoje” jest wyzwaniem, z którym długo się mierzyłam. Milowym krokiem okazał się udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”. Program wspierał budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych dzieci w żłobkach i przedszkolach. To była świetna decyzja! Dzięki udziałowi w programie poznałam wielu wspaniałych ludzi z branży, z różnych regionów Polski, dowiedziałam się masę cennych informacji oraz zaczęłam działać. Program trwał rok. Przez ten czas szlifowałam swój warsztat pracy oraz praktykowałam w placówkach w Krakowie. Miałam pod swoją opieką siedem przedszkoli i jeden żłobek. Moja praca polegała na prowadzeniu szkoleń i konsultacji dla personelu, analizowaniu jadłospisów dekadowych czy prowadzeniu zajęć dla dzieci. Te działania stały się początkiem mojej działalności, która trwa do dziś.
Czy praca to też Twoja pasja?
Oczywiście! Odnajduję wielką radość w mojej pracy. Dzięki temu codziennie mam motywację do działania. Zajmowanie się tym co się lubi jest naprawdę wspaniałe.
Kto Cię inspiruje?
Agata Dutkowska. Obecnie jestem uczestniczką w jej Latającej Szkole. Takiej dawki wiedzy i inspiracji nie dostałam nigdzie wcześniej. Poza tym społeczność „latających” kobiet, do której trafiłam, jest dla mnie także inspirująca do działania i jednocześnie bardzo wspierająca. Uwielbiam odkrywać historie ludzi, którzy odnieśli sukces. Dlatego często czytam, a właściwie słucham, książek biograficznych. Te opowieści o odwadze bycia sobą i robieniu rzeczy, w które się głęboko wierzy umacniają mnie w przekonaniach że wszystko jest możliwe.
Jakie są twoje supermoce (albo w czym uważasz, że jesteś po prostu dobra)?
Myślę, że jestem dobra w uczeniu innych. Umiem też słuchać – co przydaje mi się też w pracy z klientami. Poza tym prowadzenie swojej firmy wymaga wypracowania wielu nawyków organizacyjnych, dyscyplinowania się. I z tym też całkiem dobrze sobie radzę.
Najlepsza rada biznesowa jaką otrzymałaś i przekazałabyś dalej?
Każdy przedsiębiorca powinien mocno „przytulić” kalkulator finansowy. Prosty arkusz kalkulacyjny, który pomoże określić czy biznes ma sens pod względem finansowym czy raczej to hobby. Mi bardzo to pomogło i wciąż się z nim nie rozstaje.
Plany na przyszłość? W jakim kierunku chcesz się rozwijać?
Marzy mi się założenie szkoły gotowania dla dzieci – takiego mojego miejsca warsztatowego. Nie ukrywam, że przewożenie sprzętów kuchennych, produktów spożywczych czy innych materiałów na warsztaty to ciężka praca, również fizyczna. Dlatego pracownia gotowania byłaby świetnym rozwiązaniem dla mnie. Tworzenie nowego miejsca przyjaznego dzieciom to kolejne wspaniałe wyzwanie i nowe możliwości.
Co daje Ci energię, radość, chęć życia?
Ogromną radość i energię czerpię z czasu spędzanego z mężem i dziećmi. Wspólne zabawy, spacery i te małe gesty miłości każdego dnia sprawiają, że wiem po co żyję i co jest dla mnie najważniejsze.
Czy wierzysz w to, co robisz? Dlaczego?
Śmieję się, że moją misją jest zarażanie miłością do zdrowego odżywiania. Pokazuje innym jak w prosty sposób można stosować zasady prawidłowego żywienia, czerpać radość z gotowania czy po prostu dbać o siebie poprzez wybór dobrego jedzenie. I głęboko wierzę w to, że to ma sens.
Ciemne strony biznesu?
Rozwijanie swojej firmy i bycie mamą dwójki małych dzieci to wyzwanie. Dlatego w nadmiarze obowiązków zdarza mi się pracować w nocy albo wcześnie rano, kiedy dzieci śpią. Poza tym doświadczam stanu „bycia ciągle w pracy”. Nie rozstaję się z myślami o swoim biznesie. Firma jest ze mną, niezależnie od tego, o której kończę pracę.
Gdzie Cię znajdziemy? Podziel się z nami swoim adresem strony internetowej, bloga, kanałów społecznościowych lub tym stacjonarnym.
Kreator Zdrowia – warsztaty dietetyczne
https://kreatorzdrowia.com/
https://www.instagram.com/kreator_zdrowia/
https://www.facebook.com/kreatorzdrowia01/
Telefon: 669 557 450
E-mail: info@kreatorzdrowia.com
Projekt #KobietyKrakowa
Chcesz zostać #KobietąKrakowa? DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O PROJEKCIE do https://www.miastokobiet.pl/kobiety-krakowa
Fotografia: Barbara Bogacka
Wizaż: Martyna Kaleta, Małgrzata Braś Szkoła Wizażu i Stylizacji Artystyczna Alternatywa,
Wnętrza sesji zdjęciowych: Metaforma Cafe
aleksandra pawluczuk 19 września, 2019
ta kobieta to antagonista który imituje dietetyków i zada pieniędzy za kopiowanie czyjejejs pracy i poglądów.Marta Wojtowicz to plagiator i szerzacy dezinformacje imitator ktory uzywajac propagnade rezimu i niewolnictwa i dzihadu ,kopiuje nielegalnie czyjas prace i udaje znawce bez podstaw prawnych , ciekawe czy one z czego sa zrobione rosliny robila jakiekolwiek badania?