Thursday, February 13, 2025
Home / Kuchnia  / Klasyczny deser z kawą (tiramisu z masą jajeczną, tiramisu bez jajek)

Klasyczny deser z kawą (tiramisu z masą jajeczną, tiramisu bez jajek)

Tiramisu, bo o nim mowa, to doskonały, delikatny, rozpływający się w ustach włoski deser. Ma niepowtarzalny smak, którego nie da się z niczym porównać.

fot. materiał prasowy

Któż z nas nie zna smaku biszkoptów zanurzonych w kawie z dodatkiem Amaretto i przełożonych masą na bazie mascarpone? Właśnie! Tiramisu, bo o nim mowa, to doskonały, delikatny, rozpływający się w ustach włoski deser. Ma niepowtarzalny smak, którego nie da się z niczym porównać.

Przepisów na tiramisu jest wiele, a i w samych Włoszech, w zależności od regionu, istnieją pewne różnice w przygotowaniu czy sposobie podawania smakołyku. Można go przygotować w formie ciasta lub w oddzielnych porcjach, np. w pucharkach. Zazwyczaj w przepisach na tiramisu zachowane zostają trzy podstawowe składniki: długie biszkopty, kawa i mascarpone. Istnieją przepisy, w których dodawane są różne, często sezonowe owoce lub też Amaretto zastępowane jest zupełnie innym alkoholem.

Można spotkać się z różnymi przepisami na samą masę z mascarpone. Jeden z nich oparty jest na jajkach, drugi na bitej śmietanie. Masy różnią się delikatnie smakiem, konsystencją, a także barwą. Oceniając zupełnie subiektywnie, masa z mascarpone i bitą śmietaną jest bardziej delikatna i puszysta, świetnie komponuje się z owocami, ale ta z jajkami, klasyczna, bardziej kojarzy mi się ze smakiem tiramisu, które miałam szczęście jeść w słonecznej Italii. Poniżej dwa przepisy do wypróbowania, pierwszy zaczerpnięty ze strony www.przepisynakawę.pl:

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

TIRAMISU

Składniki:

  • 5 łyżeczek kawy mielonej
  • 300 ml wody (2 filiżanki)
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie, może też być żubrówka)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodaj mascarpone i wymieszaj, aż do połączenia składników (można delikatnie zmiksować). Ubij pianę z białek, delikatnie wymieszaj z masą serową. Schowaj do lodówki. Rozpuść kawę w 2 szklankach wody, przestudź. Do kawy dolej Amaretto lub żubrówkę (opcjonalnie). Biszkopty namocz w kawie, ułóż na dnie naczyń deserowych.

Na biszkopty wyłóż warstwę masy serowej. Posyp kakao. Na ser ponownie nałóż namoczone kawą biszkopty. Nałóż drugą warstwę sera, wyrównaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć. Przed podaniem oprósz kakao.

MASA DO TIRAMISU Z MASCARPONE I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki do masy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml śmietany 36 %

Przygotowanie masy:

Składniki powinny być schłodzone. Ubij śmietanę z cukrem, a następnie zmiksuj na wolnych obrotach z serkiem mascarpone. Przygotowanie deseru – jak w przepisie powyżej.

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ