Domowe kiszonki z warzyw i owoców na odporność – 3 proste przepisy na wiosnę
Kiszona cytryna, marchewka czy burak – co wybierasz?
Myślisz, że robi się je latem i zjada zimą? Nic podobnego. Kiszonki możesz zrobić o każdej porze roku (tutaj przygotowałyśmy dla ciebie dokładny Kalendarz przetworów). Proces fermentacji jest krótki, czasem gotową kiszonkę masz już po tygodniu. Kiszonki z warzyw są niskokaloryczne, redukują chęć podjadania i wzmacniają system obronny organizmu. Kiszonki to absolutna klasyka polskiej sceny kulinarnej, ale czy wiedziałaś że ich właściwości mogą pomóc Ci w zachowaniu prawidłowej wagi, a także zastąpić większość suplementów, jakie kupujesz w aptece?
Kiszonki i fermentacje – wartości odżywcze
Kiszone warzywa i owoce to produkt szczególnie doceniany zimą i wiosną, gdy twój organizm jest najbardziej narażony na przeziębienia i drobne infekcje. Poza wysoką zawartością witamin (A, B1, B2, B3, C, E, K) kiszonki są też źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie, zmniejsza poziom cholesterolu i chroni przed chorobami wzmacniając system obronny organizmu.
Poza tym, kiszonki stanowią również zdrową przekąskę, szczególnie jeśli jesteś typem nocnego podjadacza. W czasie fermentacji, warzywa i owoce tracą kalorie, a cukier przekształca się w kwas mlekowy. W wyniku zakwaszenia organizmu, tracisz chęć na podjadanie.
Najzdrowsze kiszonki to te, które zostały poddane fermentacji w zaciszu domowym. Przemysłowa kapusta kiszona, czy ogórki, często zawierają dodatkowe substancje konserwujące i szczepy bakterii, które mają na celu przyśpieszenie procesu kiszenia. Poniżej znajdziesz przepisy na nietypowe kiszonki, które łatwo zrobisz w domu.
Zobacz też: Niech to skiśnie, czyli o pożytkach z fermentacji
1. Kiszona marchewka – przepis
Składniki:
– 2 kg marchwi
– 6 ząbków czosnku
– kawałek imbiru
– 8 liści laurowych
– 1 cebula
– skórka z ciemnego chleba na zakwasie
– łyżka soli
– woda mineralna
Przygotowanie:
– marchew, czosnek i cebulę obierz i pokroju w grube plastry
– przełóż warzywa do szklanego słoja (ok. 5l)
– zalej zimną wodą, dodaj imbir, liście laurowe, skórkę chleba oraz sól, dokładnie wymieszaj
– obciąż zawartość słoja tak, aby marchew nie wypływała na powierzchnię
– przykryj folią aluminiową lub zakrętką
Proces fermentacji powinien trwać od 3 do 7 dni, w zależności od temperatury pomieszczenia i zamierzonego efektu.
2. Kiszona cytryna – przepis
Składniki:
– 8 cytryn (najlepiej ekologicznych)
– 4 łyżki soli
– woda mineralna
– rozmaryn
– ziele angielskie
– ziarna kolendry
Przygotowanie:
– dokładnie umyj cytryny
– z trzech cytryn wyciśnij sok
– pozostałe cytryny natnij w krzyż, a w nacięcia wetrzyj trochę soli
– ułóż cytryny w szklanym słoju, dodaj przyprawy i sok
– zalej owoce wodą z rozpuszczoną solą
– przykryj folią aluminiową lub zakrętką
Proces fermentacji powinien trwać ok. 3-4 tygodnie
Zobacz też przepis na kiszone cytryny od Ewy Wachowicz
3. Kiszone buraki – przepis
Składniki:
– 1 kg buraków
– 3 ząbki czosnku
– cytryna
– woda mineralna
– kawałek imbiru
– kilka ziarenek pieprzu i liści laurowych
– łyżka soli
Przygotowanie:
– buraki obierz ze skórki i przekrój na cztery części
– cytrynę pokrój w grube plastry
– przełóż buraki do szklanego słoja, dodaj przyprawy oraz plastry cytryny
– zalej buraki wodą z rozpuszczoną solą
– przykryj folią aluminiową lub zakrętką
Proces fermentacji powinien trwać ok. 5 do 7 dni