Tuesday, June 15, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Kiszone cytryny Ewy Wachowicz

PRZEPIS: Kiszone cytryny Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszone cytryny

kiszone cytryny

Jak zrobić kiszone cytryny? / fot. Canva

Kiszone cytryny są jednym z tych naturalnych probiotyków, które naturalnie wzmacniają naszą odporność. Szczególnie warto je jeść w sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia. Specjalnie na ten czas Ewa Wachowicz, ambasadorka marki Appetita, przygotowała autorski przepisy na kiszone cytryny, które wspierają organizm w walce z okresowym spadkiem nastroju i odporności

 

Kiszonki na zdrowie

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.

W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity przygotowała propozycje na kiszone cytryny. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.

Kiszone cytryny – przepis

kiszone cytryny przepis

Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kiszone cytryny do sałatek albo pieczonych dań / fot. materiały prasowe

Składniki na kiszone cytryny

• sól
• 4 cytryny
• 4 goździki 
• 4 szczypty cynamonu
• 2 liście laurowe

 

Jak zrobić kiszone cytryny?

Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy.

W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli.

Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce.

Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce.

Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce.

Kiszone cytryny – do czego używać?

Kiszone cytryny są wyraziste w smaku. To zasługa użytych przypraw i samej fermentacji. Możesz je podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia), zwłaszcza do potraw przygotowywanych z jagnięciny oraz drobiu. Kiszone cytryny z powodzeniem podkręcą smak sosów, dipów,  jednogarnkowych dań, gulaszu (również warzywnego), zup, kasz, ryb. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

 

Więcej o pożytkach z fermentacji dowiesz się STĄD

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach