Kiszone cytryny są jednym z tych naturalnych probiotyków, które naturalnie wzmacniają naszą odporność. Szczególnie warto je jeść w sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia. Specjalnie na ten czas Ewa Wachowicz, przygotowała autorski przepisy na kiszone cytryny, które wspierają organizm w walce z okresowym spadkiem nastroju i odporności
Kiszonki na zdrowie
Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Sprawdź też: Shoty odpornościowe – jak skutecznie leczyć przeziębienie i wzmocnić odporność?
W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity przygotowała propozycje na kiszone cytryny. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.
Kiszone cytryny – przepis
Składniki na kiszone cytryny
• sól
• 4 cytryny
• 4 goździki
• 4 szczypty cynamonu
• 2 liście laurowe
Jak zrobić kiszone cytryny?
– Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy.
– W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli.
– Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce.
– Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce.
– Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce.
Kiszone cytryny – do czego używać?
Zastanawiasz się, do czego pasują cytrusy przyrządzone w taki sposób? Kiszone cytryny są wyraziste w smaku. To zasługa użytych przypraw i samej fermentacji. Możesz je podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia), zwłaszcza do potraw przygotowywanych z jagnięciny oraz drobiu. Kiszone cytryny z powodzeniem podkręcą smak sosów, dipów, jednogarnkowych dań, gulaszu (również warzywnego), zup, kasz, ryb. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
Dowiedz się więcej o pożytkach z fermentacji: Niech to skiśnie – czyli o pożytkach z fermentacji