Wednesday, March 26, 2025
Home / Kuchnia  / Kawowo-orzechowe łakocie

Kawowo-orzechowe łakocie

Pyszności, które zaspokajają nawet największego łasucha, a jednocześnie nie odkładają się na biodrach.

Kawowo-orzechowe łakocie

Kawowo-orzechowe łakocie/fot. materiał prasowy

Pyszności, które zaspokajają nawet największego łasucha, a jednocześnie nie odkładają się na biodrach. Niemożliwe? A jednak! Okazuje się, że nie musimy odmawiać sobie naszych ulubionych słodkości. Wystarczy mądrze zmodyfikować przepisy na nie, aby obniżyć ich kaloryczność. Gwarantujemy, że mimo proponowanych zmian, smak łakoci nie straci nic ze swej słodyczy.

Kawowo-orzechowe łakocie

Kawowo-orzechowe łakocie/fot. materiał prasowy

Kawowo-orzechowe łakocie

Potrzebne nam będą:

• Kawa probiotyczna (np. Chi-Cafe) – 25 ml

• Zmielone orzechy laskowe – 25 g

• Zmielone orzechy włoskie – 25 g

• Zmielone migdały – 25 g

• Mąka pszenna – 150 g

• Masło – 100 g

• Sól i cukier do smaku (cukier można zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, jak np. SteviaBase)

Przygotowanie:

Zagnieć pokrojone masło z mąką. Następnie dodaj wszystkie orzechy, kawę oraz szczyptę soli i cukru do smaku. Uzyskaną masę schowaj na minimum pół godziny do lodówki. Nastaw piekarnik na 170 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na mniejsze kulki i następnie spłaszcz każdą od góry i od dołu. Tak uformowane ciastka układaj na blaszce. Piecz przez 18-20 minut, aż staną się rumiane.

Smacznego!

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ