Kawior żydowski
Jak ominąć zasady kuchni koszernej, by móc delektować się kawiorem i zachować czystość wymogów religijnych? Proste! Wystarczy przygotować kawior z wątróbki!

Jak zrobić koszerny kawior

Jak zrobić koszerny kawior, fot. sxc.hu
Jak ominąć zasady kuchni koszernej, by móc delektować się kawiorem i zachować czystość wymogów religijnych? Proste! Wystarczy przygotować kawior z wątróbki!
KAWIOR ŻYDOWSKI:
Składniki:
– pół kilo wątróbki drobiowej (najlepiej z gęsi) – mięso musi być zgodne z zasadami koszerności
– 3 cebule
– 4-5 jaj
– 5-6 łyżek tłuszczu (najlepiej smalcu) drobiowego
– sól, pieprz mielony, majeranek
– dodatkowo: maca, koperek
Wątróbkę należy bardzo dokładnie oczyścić z żyłek. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kawałki wątróbki powinny być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone. Cebule drobno posiekać. Następnie podsmażyć na smalcu aż się zarumieni. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobniutko posiekać. Wątróbkę należy bardzo drobno posiekać lub zmielić. Następnie wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Można dodać majeranku. Aby konsystencja była bardziej zwarta można dodać smalec. Następnie należy wstawić do lodówki na 2 godziny, aby masa wystygła a smaki „przegryzły się”. Całość można posypać koperkiem lub ziołami.