Kawa jest absolutną podstawą każdego poranka. To dzięki niej budzimy się do życia, działamy energicznie i jesteśmy zaangażowani w domu oraz pracy. Jednak nie każdemu picie w pośpiechu porannej kawy wystarcza. Wielu z nas ceni sobie wyjątkowy aromat kawy, jej wyszukany sposób podania, czy po prostu klimat, w jakim jest spożywana. Jak uczynić z picia kawy wyjątkowy rytuał?
Wybór kawiarki
Pierwszym krokiem w parzeniu kawy jest wybór odpowiedniej kawiarki czy ekspresu. Od tego, jaki rodzaj urządzenia posiadamy, będzie zależało zmielenie ziaren. Kawa świeża, mielona tuż przed podaniem, będzie dawała znacznie mocniejszy i przyjemniejszy aromat niż kawa parzona. Warto w swojej kolekcji posiadać także tradycyjne kawiarki i zaparzacze, dzięki którym będziemy mogli podawać kawę w tradycyjny sposób.
Rodzaj kawy
Smak zależy również od rodzaju kawy. Możemy wybierać wśród kawy ziarnistej oraz mielonej, intensywnej oraz słabszej. Możemy wybrać także kawy aromatyzowane czy smakowe. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Ważne, aby odpowiednio dobrać rodzaj kawy i jej stopień zmielenia do sposobu parzenia.
Aromatyczne dodatki
Wielu Polaków ceni sobie tradycyjne espresso. Jest ono kawą mocną, dającą dużo energii. Od czasu do czasu lubimy także sezonowe kawy z dodatkami. Bardzo często do kawy dodajemy spienione mleko. Tworzy ono przyjemną piankę na powierzchni oraz sprawia, że kawa jest delikatna. Możemy do niej dodać także szczyptę cynamonu, odrobinę syropu smakowego, czy nawet zieloną herbatę. Warto eksperymentować i znaleźć swój idealny przepis na najlepszą kawę.
Jak podawać?
Kawę koniecznie podajemy w porcelanowych filiżankach. Jest to materiał niezwykle szlachetny i pięknie prezentujący się na stole. Filiżanki do kawy mogą mieć różne wielkości oraz kształty. Najczęściej spotykamy je w klasycznej bieli ze spodkiem. Filiżanki do espresso są zdecydowanie mniejsze niż inne filiżanki do kawy. Zwyczajowo podajemy do tego rodzaju kawy szklankę wody. Ponadto, możemy wyróżnić filiżanki do cappuccino, które są odrobinę szersze i głębsze. Dzięki odpowiedniej filiżance podanie kawy będzie profesjonalne i eleganckie. (Zobacz filiżanki DUKA)
Sekret prawdziwej, aromatycznej kawy tkwi w szczegółach. Warto zwrócić na nie uwagę szczególnie wtedy, gdy przygotowujemy ją dla naszych wyjątkowych gości. Wybór odpowiedniej kawy, kawiarki, skomponowanie dodatków oraz eleganckiej filiżanki to podstawowa wiedza, którą powinien posiąść każdy, kto uwielbia kawę.
Świat Ekspresów 30 sierpnia, 2019
Spienione mleko to dla mnie podstawa.
Filiżanki ręcznie malowane 8 lipca, 2020
Dobra kawa to podstawa a nie mleko. No i ważne jest w czym podana.