
Oryginalnie zapakowany zestaw kawowo-herbaciany od lat jest bardzo praktycznym, a zarazem uniwersalnym prezentem na różne okoliczności – imieniny, urodziny, pod choinkę, dla klientów czy po prostu z okazji odwiedzin.

Szukając więc inspiracji związanych z kupnem prezentu firmowego lub dla bliskich osób, można skorzystać z kilku pomysłów. / fot. fotolia
Kawa i herbata to bardzo powszechne w Polsce napoje, choć nadal zdecydowany prym wśród mieszkańców naszego kraju wiedzie pierwsza z nich. Według badania TNS OBOP, które zostało wykonane na zlecenie jednej z największych sieci kawiarnianych na świecie, 75 procent naszych rodaków pije ją regularnie. Nie zmienia to jednak faktu, że moda na picie herbaty zjednuje sobie również coraz to nowe rzesze amatorów. Wynika to m.in. z tego, że coraz więcej sklepów, zwłaszcza internetowych, oferuje nam bogaty wachlarz smaków w postaci herbat z całego świata. Szukając więc inspiracji związanych z kupnem prezentu firmowego (ekskluzywny zestaw smakowych kaw i herbat oryginalnie zapakowany i wręczany okazjonalnie klientom) lub dla bliskich osób, można skorzystać z kilku pomysłów.
Tropem gustu adresata prezentu…
Przy wyborze prezentu możemy kierować się ściśle gustem adresata upominku. Jeśli więc od lat lubuje się on w konkretnym smaku i marce kawy lub herbaty, to tylko ułatwi nam zadanie. Jeżeli jednak osoba obdarowywana lubi eksperymenty w tym zakresie, to można pokusić się o przygotowanie zestawu, który będzie zawierał różne rodzaje kaw czy herbat. Skorzystać wówczas można z szerokiej gamy produktów, które najszybciej można znaleźć w sklepie z kawą lub herbatą.
…od herbaty…
Zielone herbaty zachowują zarówno kolor, jak i właściwości, którymi cechują się świeże liście herbacianego krzewu. Więdnące liście podgrzewa się bowiem właśnie w celu zatrzymania procesu utleniania. Procesowi delikatnej fermentacji poddawane są za to herbaty białe, które uzyskuje się z najmłodszych liści i nierozwiniętych jeszcze pączków liściowych (pokrywa je biało-srebrzysty puszek). Napar ma delikatny, słomkowy kolor. Rzadko spotykane są z kolei herbaty żółte, lekko fermentowane (proces ten częściowo odbywa się już podczas zwijania liści, które żółkną), noszące przydomek „cesarskich”. Najczęściej smaży się je na patelni, a następnie pakuje od razu w papier i odstawia na kilka godzin, aby się wysuszyły.
Herbaty oolong (półfermentowane) znajdują się w klasyfikacji pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Natomiast całkowicie sfermentowane liście to cecha charakterystyczna bardzo popularnych herbat czerwonych (ze względu na kolor naparu). Wyróżnia się również herbaty ciemne (pu-erh), które cechuje ziemisty smak i czarny kolor naparu (źródło: http://eherbata.pl/przewodnik.pdf).
…po kawę
W przypadku kawy, której największym producentem jest Brazylia (na rynki światowe trafia głównie uzyskiwana tam Arabica), to w różnych zakątkach świata może ona mieć najróżniejsze smaki. W Kenii będzie bowiem wyróżniała się smakiem lekko owocowym, w Etiopii – winno-owocowym, a w Meksyku będzie miała posmak koniaku. Przy szerokim dostępie do oryginalnie smakujących produktów można sprezentować również kawę z nutką irlandzkiej whisky, rumu, czekolady, orzechów, wanilii albo o smaku śmietankowym, wiśniowym czy toffi. O tym, jak jeszcze mogą smakować kawy i herbaty, przeczytać można także na herbata-kawa.pl.
Jeśli przy tym zapakuje się produkty w oryginalny sposób lub dorzuci się do kompletu spersonalizowany kubek, czajniczek, filiżankę albo coś słodkiego, to efekt będzie bardzo ciekawy… i z pewnością smaczny.
Krzysztof 8 grudnia, 2014
Polecam takie prezenty, sam chętnie dostałbym herbatę pod choinkę 😉 Ale herbatę dobrej jakości! Kupić prezent też trzeba z głową.