Friday, December 6, 2024
Home / Kuchnia  / Kawa, która zaskoczy Twoich gości.

Kawa, która zaskoczy Twoich gości.

Udowadniamy, że nie spróbowałaś jeszcze wszystkich kawowych wariacji!

kawa przepisy kuchnia kawy smakowe drink kawowy

Kawa, która zaskoczy twoich gość na przyjęciu / fot. materiały prasowe

Każdy gospodarz pragnie, aby jego goście byli zadowoleni z przyjęcia i miło wspominali wspólnie z nim spędzony czas. Nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju spotkań jest kawa.

kawa przepisy kuchnia kawy smakowe drink kawowy

Kawa, która zaskoczy twoich gość na przyjęciu / fot. materiały prasowe

A skoro tak, warto postawić na kawę niecodzienną, która zaskoczy i wprawi w zachwyt wszystkich gości! Jak to zrobić?

Po pierwsze warto uświadomić sobie, że kawa to fantastyczny napój, który lubi eksperymenty. W związku z tym, nie powinniśmy się obawiać prób łączenia jej z rozmaitymi składnikami – lody, owoce w każdej postaci, bita śmietana, miód, przyprawy, alkohol (dla dorosłych!), orzechy i tak można by jeszcze długo wymieniać, a wszystko to do kawy pasuje doskonale!

Jeśli nie mamy pomysłu lub dopiero rozpoczynamy swoją kawową przygodę, możemy skorzystać z całego mnóstwa niezwykłych przepisów dostępnych w Internecie. Na zachętę poniżej kilka z nich!

Kawa z musem jabłkowym

Wielu osobom połączenie kawy i owoców wydaje się niesłychane. Tymczasem, kawa naprawdę świetnie smakuje z owocami wszelkiego rodzaju – świeżymi, suszonymi, z puszki, pieczonymi, z powidłami czy dżemem! Na początek proponujemy sięgnąć po tradycyjne polskie jabłka.

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
¼ szklanki mleka
¼ szklanki wody
kilka kostek lodu

Składniki na mus jabłkowy:

1 jabłko
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

bita śmietana do dekoracji
kandyzowana skórka z cytryny

Najpierw przygotowujemy mus jabłkowy. W tym celu myjemy jabłko, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy odrobinę wody, cukier, sok z cytryny. Dusimy na niedużym ogniu i mieszamy, aby owoc się nie przypalił. Kiedy jabłko będzie już bardzo miękkie (powinno wystarczyć 10-15 minut), blendujemy je na gładką masę.

Robimy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Na dno szklanki wykładamy warstwę musu, a na nią kilka kostek lodu (możemy je pokruszyć). Do wystudzonej kawy wlewamy zimne mleko i ostrożnie wlewamy na mus. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kandyzowaną skórką cytryny.

Jak zrobić skórkę? Parzymy skórkę cytryny i obieramy specjalną obieraczką do cytrusów. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody, gotujemy przez 15 minut, odcedzamy. Ponownie wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos (woda musi wyparować). Wyciągamy skórkę np. na ręcznik papierowy, aby wyschła.

Kawa mocno bananowa

Pozostajemy w temacie owoców. Banan jest kolejnym z nich, który do kawy pasuje wprost wyśmienicie! Proponujemy kawę bananową w dwóch wersjach.

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

100 ml kawy
20 ml syropu bananowego lub jeden świeży banan
bita śmietana do dekoracji
wiórki czekoladowe lub sos czekoladowy do dekoracji

Przygotowujemy kawę. Na dno ozdobnej, przezroczystej szklanki wlewamy syrop bananowy lub wykładamy puree z banana (blendujemy pół banana). Zalewamy ostrożnie kawą. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, kilkoma plasterkami banana i prószymy wiórkami lub polewamy odrobiną sosu czekoladowego.

Jeśli lubimy słodką kawę z mlekiem, zaparzamy 70-80 ml kawy i mieszamy z 20-30 ml mleka oraz cukrem wedle uznania.

Lodowe espresso

A teraz propozycja dla miłośników mocnej, czarnej kawy mocno mrożonej.

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

45-50 ml mocnego espresso
kilka kostek lodu
cukier do smaku
limonka

Przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Przezroczystą szklankę, w której będziemy podawać kawę, wkładamy na chwilę do zamrażarki. Jeśli chcemy stworzyć wyjątkowo dekoracyjną kawę, po wyjęciu z zamrażarki brzegi szklanki delikatnie moczymy w wodzie i wkładamy do drobnego cukru lub np. do specjalnej posypki do kawy (powstanie ciekawa obwódka).

Kruszymy kostki lodu i umieszczamy na dnie szklanki. Do kawy dodajemy kilka kropli limonki, mieszamy i przelewamy do szklanki – robimy to ostrożnie, aby nie zniszczyć dekoracyjnych brzegów. Dodatkowo możemy naciąć plasterek limonki i umieścić go na szklance. Ekskluzywny bezalkoholowy drink kawowy gotowy!

Więcej niecodziennych przepisów kawowych znajdziesz na https://przepisynakawe.pl/.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ