Thursday, November 26, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kawa czy herbata? Młynek Zelmer i czajnik Zelmer ze stali nierdzewnej w roli głównej

Kawa czy herbata? Młynek Zelmer i czajnik Zelmer ze stali nierdzewnej w roli głównej

Młynek do kawy i czajnik elektryczny – te urządzenia pomogą Ci w zaparzeniu pysznej herbaty i pobudzającej kawy. Dowiedz się więcej!

kawa-czy-herbata-miasto-kobiet

Jak zaparzyć idealną kawę i herbatę? To proste! / fot. Shutterstock

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka aromatycznej, pobudzającej kawy? Nie jesteś sama! Ponad 70% Polaków deklaruje, że codziennie wypija przynajmniej jedną filiżankę tego napoju. A może wolisz łagodniejszą, rozgrzewającą herbatę? Ona również postawi Cię na nogi – zawiera w końcu teinę, która sprawia, że Twoja koncentracja rośnie. Wbrew pozorom nie wystarczy jednak, że zalejesz liście herbaty czy zmielone ziarna kawy wrzątkiem z nierdzewnego czajnika!

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego młynek do kawy jest tak ważny i jak parzyć kawę bez ekspresu,
  • jak parzyć herbatę, by wydobyć jej właściwości pobudzające.

 

Kawa czy herbata? Przecież nie musisz wybierać! Oba te napoje postawią Cię na nogi, pozwolą dobrze rozpocząć dzień i doskonale sprawdzą się jako pretekst, by zrobić sobie przerwę.

Kawa jak z kawiarni – młynek do kawy i czajniki kuchenne kluczem do sukcesu

Wcale nie musisz mieć ekspresu, by we własnym domu cieszyć się kawą jak z kawiarni. Wręcz przeciwnie – coraz więcej kawowych znawców chętniej niż po automatyczne urządzenia sięga po metody dające więcej frajdy z samodzielnego przeprowadzania całego procesu. Nawet jeśli nie poczuwasz się do miana specjalisty, możesz udoskonalić swój kawowy rytuał. Może zamiast po prostu zalewać kawę wodą z czajnika ze stali nierdzewnej, wypróbujesz prostą w obsłudze kawiarkę albo frenchpress? Nie tylko są mniejsze, ale też kosztują dużo mniej niż dobry ekspres ciśnieniowy.

 

Pamiętaj jednak, że sposób parzenia to tylko część sukcesu! Równie ważne jest… mielenie. Jeśli do tej pory korzystałaś z gotowych, mielonych przemysłowo ziaren, czas zacząć nowy rozdział w Twojej relacji z kawą. W końcu ziarna już w kilka minut po zmieleniu tracą większość ze swojego smaku i aromatu i żadne, nawet najszczelniejsze opakowanie nic tu nie zmieni. Dlatego kawę zawsze miel tuż przed zaparzeniem! Tylko w ten sposób otrzymasz naprawdę esencjonalny i aromatyczny napar.

 

Mielenie kawy to nic trudnego. Pomoże Ci w tym młynek Zelmer. Wystarczy wsypać ziarna, nacisnąć guzik i… gotowe. Niezawodne ostrze elektrycznego młynka do kawy  Zelmer ze stali nierdzewnej rozdrobni ziarna w kilka sekund. Już czujesz ten oszałamiający zapach, prawda?

Czas i temperatura – jak zaparzyć dobrą herbatę dzięki czajnikom Zelmer?

Czarna, zielona, czerwona, a może ulung – czy wiesz, że każda z tych herbat powinna być parzona w nieco inny sposób?Herbaty (z wyjątkiem czarnej) nie należy zalewać wrzątkiem! Wody nie powinno się nawet doprowadzać do wrzenia, w ten sposób traci bowiem dużo tlenu, co pogarsza jakość naparu. Dlatego mistrz herbacianej ceremonii doceni czajnik Zelmer, który ma funkcję podgrzewania wody do określonej temperatury. Co więcej, nowoczesne elektryczne czajniki ze stali nierdzewnej podgrzewają wodę tak szybko, że możesz nawet nie zdążyć się zdecydować, na jaką herbatę masz akurat ochotę.

Przy parzeniu herbaty ważna jest nie tylko temperatura wody. Równie istotny okazuje się czas parzenia:

 

  • herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy przez 2-3 minuty,
  • herbata czarna najlepiej smakuje zalewana wodą w temperaturze 65-80°C i parzona krótko – od 30 sekund do 2 minut
  • herbatę białą należy zalać wodą podgrzaną w czajniku nierdzewnym do temperatury 80-90°C i parzyć od 2 do 7 minut,
  • herbata czerwona lubi parzenie przez maksymalnie 3 minuty w temperaturze nie wyższej niż 95°C.

 

Co więcej, to sposób parzenia decyduje o tym, czy herbata doda Ci energii, czy też zadziała odprężająco. Krótkie zaparzanie pozwala wydobyć z herbaty właściwości pobudzające, tak pożądane rano. Natomiast dłuższe (niektórzy mówią nawet o 5 minutach!) sprawi, że po wypiciu gorącej herbaty wyciszysz się i zrelaksujesz.

Pamiętaj też, że najpełniejsze doznanie smakowe zapewni herbata liściasta. Herbata w torebkach czy granulkach często jest wytwarzana z liści gorszej jakości lub pyłu herbacianego.

 

To co powiesz na kolejną filiżankę herbaty lub kawy? Tym razem spróbuj zaparzyć je inaczej niż zwykle i sama przekonaj się, że takie drobiazgi, jak temperatura wody zagotowanej w czajniku ze stali szlachetnej, czy użycie świeżo zmielonej kawy, naprawdę robią różnicę!

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach